Bij de onderdelen van een centrale verwarming denken veel mensen alleen aan de ketel en de radiatoren. Maar er komt heel wat meer bij kijken… Binnenkort hebben de boiler, thermostaat of circulatiepomp geen geheimen meer voor jou.

De cv ketel

1. De ketel

De cv-ketel is uiteraard het centrale onderdeel van het systeem. Dit toestel brengt thermische energie over op het water van het verwarmingscircuit om de woning te verwarmen en sanitair warm water te leveren.

Ontdek hier de eerste hulp indien je verwarming niet meer werkt en de 5 mogelijke oorzaken van een defect aan je cv-ketel.

2. De warmwaterboiler

Slaat het geproduceerde warm water op en verdeelt het als er kranen worden geopend. De boiler is aangesloten op een koudwaterbron (leidingwater). Tegenwoordig bevatten cv-ketels niet langer altijd een boiler. Er wordt immers steeds vaker gekozen voor de productie van sanitair warm water aan het verbruikspunt. Het gemiddelde verbruik van sanitair warm water van 60°C bedraagt 30 tot 60 liter per persoon en per dag. Dit vertegenwoordigt 10 tot 15% van het energiebudget van een gezin.

3. De thermostaat

De thermostaat bedient de ketel en hij is er via een kabeltje of draadloos mee verbonden. Meerdere types en modellen zijn beschikbaar op de markt. Lees ook dit artikel indien je aarzelt je klassieke thermostaat te vervangen  door een slimme thermostaat.

4. De radiatoren

Ze bevinden zich in alle woonvertrekken en zijn via de buizen van het verwarmingscircuit aangesloten op de cv-ketel. In dit gesloten circuit heerst een bepaalde druk, die essentieel is voor een goede warmteverspreiding. De druk wordt weergegeven op een manometer aan de ketel. De warmteafgifte kan ook plaatsvinden via convectoren, vloerverwarming, …

5. De schoorsteen

Voert de verbrandingsgassen af. Soms is de schoorsteen vervangen door afvoerbuizen.

6. De stookolietank, de pelletdispenser of de aardgastoevoerleiding

Dat is de energiebron die na verbranding in de cv-ketel warmte en warm water aan de woning levert.

Wil je weten hoe je al die elementen van het verwarmingssysteem optimaal laat samenwerken? Download  gratis onze verwarmingsgids!

Facebook Comments