Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen? Vanaf wanneer zijn ze rendabel? Hoeveel panelen voorzien? Dekken ze je elektriciteitsfactuur? We berekenden hun rentabiliteit in deze infografiek.

Vanaf wanneer zijn zonnepanelen rendabel in Vlaanderen? De rentabiliteit en de terugverdientijd zijn van cruciaal belang bij de keuze om al dan niet zonnepanelen te installeren, zeker sinds de afschaffing van de premies en de groenestroomcertificaten.

Voor een particulier is het niet eenvoudig om het rendement te berekenen. Daarom maakten wij alvast het rekensommetje op basis van een optimale oriëntatie, d.w.z. zonnepanelen die zuid of zuidwest gericht zijn. Zonnepanelen in het oosten of westen plaatsen, is ook mogelijk, maar vereist de installatie van extra panelen om een jaarlijkse productie te bekomen die op hetzelfde niveau ligt als die van een zuidelijk gerichte installatie. Een noordelijk georiënteerd dak is geen optie. Onze inschatting houdt bovendien rekening met de seizoenen. In de winter bijvoorbeeld is er minder zon en ligt de productie bijgevolg ook minder hoog.

We hebben ook berekend hoeveel je dankzij een dergelijke installatie kunt besparen op je elektriciteitsfactuur, alsook het gemiddelde rendement ervan in 2019, in vergelijking met een spaarrekening. Het resultaat houdt rekening met het prosumententarief dat van toepassing is in Vlaanderen en met het mechanisme van de terugdraaiende meter.

Hoeveel_bedraagt_het_rendement_van_zonnepanelen_in_Vlaanderen

Bekijk ook de berekening voor Wallonië en voor Brussel.

Benieuwd of zonnepanelen voor jou rendabel zijn? Bereken hun rendement in enkele kliks dankzij onze simulatietool.

Facebook Comments