Welk merk van verwarmingsketel kiezen in België?

In 2020 is de condensatieketel de norm geworden in België. Die keuze is alvast gemaakt. Maar welk merk van cv-ketel kies je best? En op basis van welke criteria? Een antwoord op al deze vragen.
Paul D.
11/05/2020 |

Jaarlijks worden er in België bijna 200 000 gasketels en 20 000 stookolieketels verkocht. Dat lijkt misschien veel, maar dat is het niet als je weet dat 60% van onze verwarmingsketels vandaag vrij oud zijn, niet voldoen aan de veiligheids- of milieunormen en veel verbruiken.

Moet je je ketel vervangen? Als het antwoord ja is, koop je best een condensatieketel. Die is namelijk minder vervuilend, verbruikt tot 30% minder dan oude ketels en is sinds de Ecodesign-richtlijn van eind september 2018 de norm geworden in Europa.

Welke criteria zijn er om een nieuwe verwarmingsketel te kiezen?

Je nieuwe cv-ketel moet in de eerste plaats afgestemd zijn op je energiebehoeften. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bestaande installatie en het juiste vermogen kiezen in functie van je woning. Misschien is het ook het juiste moment om over te stappen van stookolie naar aardgas. Vegreet ook niet om de isolatie van je woning te verbeteren als die niet optimaal is. Je huis verwarmen heeft geen zin als de warmte verloren gaat langs het dak, de muren of de ramen ...

Om je te helpen bij je keuze, hebben we 5 fouten opgelijst die je best vermijdt wanneer je je cv-ketel vervangt. Je vindt ook heel wat nuttige informatie in onze gratis gids “Welk verwarmingssysteem kiezen”.

De populairste merken van verwarmingsketels in België

De Vaillant-ketels

Dit merk, dat in 1874 opgericht werd in Duitsland, is sinds 1948 op de Belgische markt. Het is een van de marktleiders op het vlak van verwarmingstechnologie. Vaillant heeft een uitgebreid productgamma. Twee van hun expertisecentra zijn in België gevestigd.

De verwarmingssystemen van Viessmann

Dit Duitse merk dat in 1917 werd opgericht, wordt gekenmerkt door innovatie. De verwarmingssystemen van Viessmann (stookolie, gas, zonne-energie, warmtepomp, boilers ...) zijn toonaangevend in het premiumsegment.

De verwarmingsinstallaties van Junkers/Bosch

Junkers maakte sinds 1932 deel uit van de groep Bosch, maar het was wachten tot 2018 voor de naam officieel verdween en het gewoon Bosch werd. Ook dit merk is actief in alle segmenten van de verwarmingssystemen: gecombineerde verwarmingsketels, condensatieketels, wandketels en vloerketels, warmtepompen ...

Verwarmen met een toestel van ATAG

ATAG is een Nederlands merk dat gespecialiseerd is in hoogrendementsketels en dat zich meer en meer focust op de vermindering van de CO2-uitstoot aan de hand van technologieën zoals warmtepompen. Het is de oplossing van de toekomst voor nieuwbouwwoningen, zeker als een warmtepomp gecombineerd wordt met zonnepanelen.

Het Belgische verwarmingsbedrijf ACV

Kijk eens aan! Deze Belgische fabrikant van verwarmingsoplossingen en specialist in warmwaterproductie staat sinds 1922 nog altijd onder leiding van dezelfde familie. ACV-verwarming is ondertussen wereldwijd bekend. Het gamma bestaat zowel uit boilers als uit condensatie- en elektrische ketels.

Buderus-ketels

Buderus is een van de oudste Europese bedrijven, want het werd opgericht in ... 1731! Sinds het einde van de 19e eeuw maakt het bedrijf verwarmingsketels. En ook Buderus is Duits. Net als Junkers maakt het deel uit van de gigant Bosch.

Verwarming van Remeha

Dit Nederlandse merk dat begon als fabrikant van gietijzeren kachels, startte in 1961 in België met de productie van verwarmingsketels voor bedrijven. Sinds 2002 zijn ze ook actief in  de residentiële sector. De bekendheid van Remeha bleef groeien in België, want ook de Plopsa-parken worden ermee verwarmd. Remeha biedt voornamelijk slimme hybride systemen aan.

Andere merken op de Belgische markt zijn onder andere De Dietrich, Bulex, Atlantic, Chappee, Brötje ...

Wat zijn de beste merken van cv-ketels?

Het is moeilijk om een vergelijking te maken, omdat de verschillende merken tal van modellen op de markt hebben. Elk daarvan heeft uiteraard zijn eigen kenmerken die we hier onmogelijk allemaal kunnen opsommen. Tip: je kiest best een merk waarmee je installateur vertrouwd is.

De verwarmingsexperts van ENGIE kunnen je helpen om het beste merk en het beste model te kiezen naargelang je noden en je verwachtingen.

Je verwarmingsketel financieren

Er bestaan vandaag verschillende manieren om je verwarmingsketel te financieren (lening, huur en zelfs ecocheques!). Je kan in de 3 gewesten van ons land ook premies krijgen voor je verwarmingsinstallatie.

Wil je nu al het bezoek inplannen van een van onze experts om je ketel te kiezen?