Mijn zonnepanelen brengen meer op dan mijn bankrekening

Zonnepanelen bedekken sinds juli 2017 gedeeltelijk de daken van de rijwoning van Jean-Baptiste, in de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde. Over die beslissing had hij lang nagedacht, maar nu rendeert ze over de hele lijn, zo zegt hij.
Paul D.
07/07/2020 |

Jean-Baptiste en zijn gezin genieten nu al 3 jaar van de voordelen van hun zonnepanelen. En tot hun opluchting zagen ze jaar na jaar hun elektriciteitsfactuur slinken. “In 2016 namen wij 4199 kWh af van het net. In 2019 nog maar 99 kWh. De evolutie op de grafiek is spectaculair, vind je niet?”

Had je dit resultaat verwacht? Was je niet bang dat je elektriciteits-rekening weer de hoogte zou ingaan na de overschakeling op het systeem van gedeeltelijke compensatie op 1 januari 2020?

“Eerlijk gezegd liep ik al een hele tijd rond met het idee om zonnepanelen te laten installeren. Maar ik wou eerst zelf een woning kopen. Toen dat uiteindelijk het geval was, bleken de meeste stimulerende maatregelen alweer afgeschaft. Ik twijfelde er geen seconde aan dat mijn toekomstige panelen het aantal kWh dat ik van het net haal flink zouden doen zakken. Maar of mijn investering mij ook iets zou opleveren, daar was ik minder zeker van. Een collega beweerde dat uit zijn berekeningen bleek dat zonnepanelen nog altijd interessant zijn. Ik nam dus contact op met Sungevity, de zonnepanelenexpert van ENGIE. Zij verzekerden mij dat ik ze op 7 jaar zou terugverdienen. Zelfs zonder rekening te houden met de groenestroomcertificaten die in Brussel nog altijd gelden, maar niet in de andere Gewesten.”

“Dat Sibelga en Brugel op 1 januari 2020 zijn overgeschakeld op een systeem van gedeeltelijke compensatie was inderdaad slecht nieuws. Ik kan de elektriciteit die ik in het net injecteer nu niet meer aftrekken van de stroom die ik uit het net haal. Het gedeelte “netwerkkosten” op mijn factuur vermindert dus niet meer … De groenestroomcertificaten verliezen een beetje aan effect, maar zonnepanelen blijven toch interessant. Eigenlijk zou ik een thuisbatterij moeten aanschaffen om dit te compenseren, maar die investering rendeert nog niet. Voor het ogenblik probeer ik mijn zelfverbruik te optimaliseren en ik heb de indruk dat dit aardig lukt (Nvdr: zie verder).”

Zonnepanelen, nog altijd een goede investering in Brussel

Brengen de groenestroomcertificaten je veel op?

“Mijn oorspronkelijke investering in 12 panelen - 4 op mijn hellend dak en 8 op het plat dak, 2 meer dan ik eerst wou installeren - bedroeg 8000€. Mijn groenestroomcertificaten hebben mij na 3 jaar al 2500€ opgeleverd. En ik kan er nog 7 jaar gebruik van maken. Reken dus maar uit … (Nvdr: Het zou niet slim zijn om tot 2021 te wachten om in Brussel zonnepanelen te installeren. Want vanaf 1 januari 2021 daalt het aantal groenestroomcertificaten voor nieuwe zonnepaneleninstallaties met ongeveer 17%. Het is dus zinvol om nog in 2020 te investeren…)”

Waren het vooral financiële argumenten die de doorslag gaven bij je beslissing om te investeren in zonnepanelen?

“Dit is in elk opzicht een goede investering. De waarde van mijn woning stijgt erdoor. Zelf duurzame elektriciteit produceren is ook goed voor het milieu, op die manier lever ik een bijdrage aan een CO2-neutrale toekomst. En natuurlijk is mijn portefeuille ook blij met mijn panelen, want dit groene kapitaal brengt veel meer op dan mijn bankrekening.”

Je zonneproductie opvolgen geeft je een kick!

Heb je naast zonnepanelen laten installeren nog iets gedaan voor het milieu? Heb je bepaalde consumptiegewoonten aangepast?

“Met de ecocheques die ik van mijn werkgever krijg, hebben we nieuwe elektrische huishoudapparaten gekocht die energiezuiniger zijn. We hebben ook ledverlichting geïnstalleerd. En we proberen vooral ons zelfverbruik zo hoog mogelijk te krijgen. Bijvoorbeeld door de wasmachine en de vaatwasser te laten draaien als onze zonnepanelen maximaal stroom leveren, tussen 11 en 14 uur. De eerste maanden moest ik dat hier blijven herhalen, maar nu doet iedereen het automatisch. Mijn vrouw vraagt mij regelmatig of onze productie al minstens 900 watt haalt, zodat ze de vaatwasser kan starten… (lacht)”

Volg je de productie van je zonnepanelen op? Hoe doe je dat?

“De omvormer geeft op een schermpje aan hoeveel de panelen hebben geproduceerd. Maar ik gebruik ook boxx, de slimme thermostaat. Daarmee hou ik niet alleen de productie van mijn zonnepanelen, maar ook mijn water- en gasverbruik in het oog. Ik kijk er elke dag naar, maar tegenwoordig haal ik er andere informatie uit dan in het begin. Eerst volgde ik mijn productie bijna van uur tot uur op. Ik kreeg daar echt een kick van. Dan begon ik te testen. Wanneer ik bijvoorbeeld de ventilator inschakelde om het huis te koelen, ging ik kijken of de meter daardoor anders draaide. En toen wij onze panelen hadden en gingen wandelen in de buurt, keken we zelfs naar de daken om te zien welke panelen anderen hadden gekozen…”

Ben je een voorstander van energiebesparingen geworden?

“Veel erger, ik ben nu een vurige verdediger van zonnepanelen! Ik probeer iedereen in mijn omgeving te overtuigen om er ook te installeren. (lacht)”