Zonnepanelen installeren: hoe ben je zeker dat alles veilig is?

Gezondheid en veiligheid zijn hoofdzaak voor ENGIE, zeker als het over de installatie van zonnepanelen gaat. Wat zijn de belangrijkste veiligheidsmaatregelen die dan gelden? Wat kun je zelf controleren? We leggen je uit waar je moet op letten, vóór, tijdens en na de grote dag!
Nathalie D.
23/11/2022 |

Het is zover: je gaat zonnepanelen op het dak van je huis laten installeren! Dat is een uitstekende beslissing, zowel voor je portefeuille als voor de planeet.

Maar hoe weet je zeker dat de installatie van je panelen vlekkeloos zal verlopen? Zal de veiligheid altijd gegarandeerd zijn? Wat kun je zelf doen om de installatie voor te bereiden? Zijn er dingen die je kunt checken om zeker te zijn dat de installateurs hun werk goed hebben gedaan? En waarom zou je niet meteen ook een thuisbatterij installeren? En als je een gevaarlijke situatie opmerkt, wat dan? We beantwoorden graag al je vragen, voor je volledige gemoedsrust vóór, tijdens en na de installatie.

Vóór de grote dag: hoe zorg je ervoor dat de installatie van je zonnepanelen veilig verloopt?

Zonnepanelen op het dak van een woning installeren houdt een aantal risico’s in voor de technici. Ze moeten immers op een (grote) hoogte werken en met elektrische stroom omgaan. De installateurs van ENGIE zijn ervaren en grondig opgeleid. Ze weten hoe ze alle veiligheidsregels moeten naleven.

Toch is het een goed idee om op voorhand een aantal dingen te controleren, zodat hun werk een stuk aangenamer en veiliger wordt:

  • Om te beginnen moet de plaats waar de panelen zullen geïnstalleerd worden goed toegankelijk, proper en opgeruimd zijn. Zorg zeker voor een vlotte toegang tot de zekeringenkast en het dak(vanuit de tuin of vanop de straatkant) .Voorzie in de mate van het mogelijke ook één of meer parkeerplaatsen vlakbij je woning voor de voertuigen van de installateur. Afhankelijk van je woning zal de installateur ladders, een hoogtewerker of een heftruck gebruiken om het materiaal op je dak te hijsen. Vraag aan je installateur hoeveel plaats hij voor zijn voertuigen nodig heeft en hoelang de werken zullen duren. Neem eventueel contact op met je gemeente om de vereiste plaats vóór je woning te reserveren voor je installateur.
  • Maak ook voldoende ruimte vrij in de zones van je woning waar toestellen of leidingen komen. Controleer bijvoorbeeld of er naast je zekeringenkast voldoende plaats vrij is, zodat de installateur daar meteen aan de slag kan gaan. Het is een goed idee om overal waar de kabels zullen lopen en de omvormer(s) en/of thuisbatterij(en) een plaatsje krijgen goed na te kijken en toegankelijk te maken.
  • Laat je ook een thuisbatterij installeren? Lees dan dit artikel op onze blog met alle maatregelen om de batterij veilig te installeren.
  • Beschik je over het ééndraadschema van je elektrische installatie? Hou het dan bij de hand! Net als alle andere informatie die de technici nodig kunnen hebben, zoals waar leidingen door de muren en vloeren lopen, enz.

Belangrijk: in je woning mag helemaal geen asbest aanwezig zijn. Komt die toch nog ergens voor? Dan mag de installateur niet aan de werken beginnen!

De grote dag: waar moet je op letten tijdens de installatie van je zonnepanelen?

Even checken vóór de start

Als de installateurs toekomen, maken ze eerst een stand van zaken op. Ze beginnen pas te werken als ze zeker zijn dat alles veilig kan verlopen. Hebben ze twijfels? Dan beslissen ze misschien om de panelen niet te installeren (of de installatie te onderbreken). Ben je bijvoorbeeld zeker dat je dak stevig genoeg is? Beschik je over de vergunning die je eventueel nodig hebt? Worden alle elementaire veiligheidsregels nageleefd? Gooit het weer geen roet in het eten?

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Tijdens het hele traject, van je offerteaanvraag tot de verkoop en het technisch onderzoek van je woning, worden alle veiligheidsaspecten verscheidene keren gecontroleerd.

Tijdens de werken

Is de installatie bezig? Laat die vakmensen dan vooral hun gang gaan en blijf weg uit de werkzone. Rond de ladder of net onder het dak blijven rondhangen is geen goed idee, ook al doe je het met de beste bedoelingen. Vergeet ook niet om je familie en buren op de hoogte te brengen. Dit is zeker niet de juiste dag om de fietsen van de kinderen helemaal achterin de garage te komen ophalen. En telewerken wordt bemoeilijkt, want de stroom zal een tijdje worden uitgeschakeld.

Toch is het maar logisch dat je op de hoogte wilt blijven van de vorderingen. Hoe weet je of de technici voorzichtig genoeg zijn en voldoende voorzorgsmaatregelen nemen?

  • De technici moeten hun werkomgeving beveiligen door hun gereedschap en materiaal netjes op te bergen en niet op het dak te laten rondslingeren.
  • Ze moeten de werkzone ook afsluiten voor anderen.
  • Diverse cruciale veiligheidsmaatregelen hebben ook te maken met het feit dat de technici op een zekere hoogte werken:
    • De ladder moet correct bevestigd zijn aan het bovenste deel van het dak en minstens een meter boven het dak uitsteken. Ze moet op een vlakke en stabiele ondergrond rusten.
    • Een mobiele stelling is ook mogelijk, vooral als je dak heel hoog is.
    • De technici moeten een harnas dragen als valbeveiliging en deze vasthaken aan het dak, veiligheidsschoenen, handschoenen en een veiligheidsbril, onder andere wanneer ze boren of slijpen.  
       
  • Nog een laatste en niet te onderschatten aspect: ze werken aan een elektriciteitsinstallatie. De installateurs zullen die zonder stroom zetten met de hoofdschakelaar of de hoofdzekering. In die periode zit je woning natuurlijk wel zonder elektriciteit.

Na de installatie: hoe controleer je of de zonnepanelen veilig zijn vóór je ze in gebruik neemt?

Als de werken klaar zijn, mag je de zonnepanelen nog niet meteen inschakelen. Eerst moeten ze gekeurd worden, om zeker te zijn dat ze geen enkel risico opleveren. Schakel je ze toch in? Dan doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. Gebeurt er iets fout dan kan je je garanties kwijtraken en zal je verzekering niet tussenspringen.

Concreet verloopt de keuring van je installatie als volgt. De installateur duidt een erkende keurder aan. Die komt na de installatie langs om na te kijken of alles voldoet aan de voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Pas na deze keuring en een gunstig verslag zal de keurder de installatie in gang zetten en mag je de zonnepanelen beginnen te gebruiken.

Je stelt een veiligheidsmankement aan je zonnepaneleninstallatie vast. Wat nu?

Als de technici de elementaire veiligheidsregels niet naleven of als je gevaarlijke werksituaties opmerkt, dan mag je vragen om de werken stil te leggen. Meld de veiligheidsinbreuken aan de installateur. Laat je je zonnepanelen installeren door Sungevity, de zonne-expert van Engie ? Breng het bedrijf dan zeker op de hoogte van de situatie via telefoon: 03/808 64 80 of via email: CC@sungevity.be.

Ziezo, nu weet je alles over een veilige installatie van je zonnepanelen! En met ENGIE ben je zeker dat je de installatie van je zonnepanelen toevertrouwt aan ervaren professionals!

Wil je weten hoe je na de installatie je zonnepanelen optimaal gebruikt? Ontdek onze uitgebreide gids!