Wat “doe” je thuis zoal met 1 kilowattuur?

Iedereen krijgt met het begrip “kilowattuur” te maken, want het is de eenheid van de stroom die je thuis verbruikt. Hoe minder kilowattuur je nodig hebt, hoe minder je betaalt. En hoe meer je bespaart! Maar hoeveel is dat nu eigenlijk, 1 kWh?
Valentine S.
06/03/2023 |

Als je buurman je vertelt dat hij 1 kilogram vlees heeft gekocht voor op de barbecue, dan weet je min of meer hoeveel gasten hij verwacht. Ook bij een kilometer kunnen we ons iets concreets voorstellen. Als je in het weekend een lange wandeling maakt en je krijgt te horen dat de aankomst nog 1 km ver is, dan wil je liever geen 2 of 3 km meer stappen. Zowel de kilogram als de kilometer zijn eenheden waarmee we van jongs af aan vertrouwd zijn. Waarom is dat eigenlijk niet het geval voor de kilowattuur? Die speelt immers een grote rol in elke kamer van ons huis en laat ons dagelijks leven “functioneren” …

Waarom telt elke kilowattuur?

Dus hoe krijg je meer grip op de kilowattuur? Zodat hij je een goed idee geeft van de elektriciteit die je verbruikt. Wat kun je eigenlijk doen met “1 kWh”, dat wil zeggen de energie die gedurende 1 uur verbruikt wordt door een elektrisch apparaat van 1000 watt? Met hoeveel uren tv-kijken stemt 1 kWh overeen? Hoeveel keer je wasmachine laten draaien? Hoeveel kilometer met je elektrische fiets rijden? Hoeveel keer je smartphone opladen? Hoe beter je beseft hoeveel elektriciteit je verbruikt, hoe beter je weet hoeveel dat verbruik “waard” is (onder andere voor je portefeuille), hoe minder je verspilt en hoe zuiniger je ermee omspringt. Want aan elke kilowattuur hangen financiële en milieukosten vast … En vergeet niet dat de goedkoopste kWh – voor je budget en de planeet – nog altijd de kWh is die je niet verbruikt!

Je elektriciteitsverbruik doorgelicht

Laten we je meteen al wat houvast geven … Met 1 kWh kijk je ongeveer 10 uur naar tv. Of laat je 1 keer je vaatwasmachine draaien. Of bak je een lasagne in je oven of gebruik je 1 uur lang je stofzuiger. Natuurlijk spelen de technische kenmerken van je toestellen, hoe goed ze presteren en hoe groot ze zijn, ook een rol, maar zo krijg je toch een idee van wat je met 1 kWh zoal kunt doen. En deze infografiek maakt dat nog duidelijker!

En het gas dan?

Ook je aardgasverbruik wordt vaak in kWh uitgedrukt, onder andere op je energiefactuur. Maar als je een kijkje neemt op je gasmeter, dan zie je dat de eenheid voor je verbruik daar de kubieke meter (m³) is. Waarom dat verschil? Waar het bij gas op aankomt, is de verbrandingswarmte, dat wil zeggen de hoeveelheid warmte die 1 kubieke meter gas kan produceren. En de verbrandingswarmte hangt af van allerlei factoren (arm of rijk gas, hoogte ten opzichte van de zeespiegel, druk, enz.). Met andere woorden: als je 1 m³ gas verbrandt, levert dat niet altijd dezelfde hoeveelheid energie op (uitgedrukt in kWh). Daarom hebben we een coëfficiënt nodig om de ene eenheid in de andere om te zetten. Deze coëfficiënt schommelt tussen 9,527 8 en 12,793 1 kWh. Die waarde wordt trouwens permanent herberekend om je altijd het juiste bedrag aan te rekenen.

Als je gas gebruikt voor je centrale verwarming, om je sanitair water op te warmen of om te koken, dan wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel je hebt verbruikt, zonder op je energiefactuur te moeten wachten. Je kunt dat makkelijk zelf berekenen:

  • Noteer de stand van je gasmeter in m³.
  • Vermenigvuldig dat volume met een gemiddelde waarde van de coëfficiënt, bijvoorbeeld 10 kWh.
  • Je beschikt nu over je verbruik in kWh en zo krijg je een vrij betrouwbaar idee van je aardgasverbruik.

Meer weten over de beste manier om je elektriciteits- en gasverbruik in de hand te houden? Ontdek talrijke tips en adviezen op onze blog.