Energie besparen in je slaapkamer? Dat kan!

Als je op jacht gaat naar energiebesparingen in je woning, denk je waarschijnlijk niet spontaan aan de slaapkamer. Toch liggen de besparingen op verwarming en elektriciteit er voor het grijpen…
Suzanne M.
02/10/2023 |

In een slaapkamer verbruik je toch alleen maar energie om te verwarmen en te verlichten? Dat klopt en meestal hebben we dan ook de neiging om ons energieverbruik in die kamer te onderschatten. Er staan immers geen energieverslindende toestellen zoals bijvoorbeeld in de keuken. En toch zijn er meer besparingen mogelijk dan je zou denken…

Zo betaal je minder voor je verwarming in de slaapkamer

1. Verluchten

Een kamer verluchten doet je energieverbruik niet stijgen! In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is zelfs het tegendeel waar. Want bij koud weer neemt het vocht in huis toe. En dan moet je meer verwarmen dan wanneer de lucht droog is. Kortom, verluchten verlaagt het vocht en zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt!

Bovendien is droge en gezonde lucht in de slaapkamer een van de 5 tips om goed te slapen. En er zijn nog meer redenen om de luchtkwaliteit in huis in het oog te houden

Hoe doe je dat, correct verluchten? Dat lees je in ons artikel “Je huis verluchten in elk seizoen: waarom, hoe, wanneer?”.

2. Stel de thermostaat op de juiste temperatuur in

Wat is de ideale temperatuur voor een slaapkamer? Niet meer dan 17 of 18°C en sommige experts bevelen zelfs 16°C aan!

Er zijn veel redenen om het in een slaapkamer niet warmer te laten worden:

  • Elke graad lager doet je verwarmingskosten met 7% dalen. Reken dus uit hoeveel geld je op zak houdt als je de temperatuur niet op 19 of 20°C maar op 16 of 17°C instelt! De kinderkamer is de uitzondering op de regel: daar is 19°C de aanbevolen temperatuur.
  • Je valt makkelijker in slaap. Als het wat kouder is, vertraagt je bloedsomloop. Daardoor slaap je sneller in en recupereer je beter.
  • Je gezondheid vaart er wel bij. Een frissere kamer bespaart je heel wat kwaaltjes: minder hoofd- en keelpijn, geen verstopte neus en een minder droge huid.

We vergeten wel eens dat ons lichaam het tijdens onze slaap voldoende warmte heeft onder de dekens. ’s Nachts verwarmen is dus niet nodig. En met het raam open slapen? Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, behalve in de winter. Want 12°C is echt de ondergrens om nog comfortabel te slapen.

3. Sluit ’s nachts gordijnen en luiken

Overgordijnen en luiken houden de warmte lekker binnen, vooral als je ramen zelf niet zo goed isoleren. Ze elke avond sluiten is snel gebeurd en bespaart flink op je verwarming.

Geef de voorkeur aan dikke overgordijnen, want die isoleren je ramen uiteraard beter. Maar let wel op dat ze niet voor je radiatoren hangen. Dan zouden ze de warmte van je radiatoren immers tegenhouden, moet je de thermostaat hoger zetten om het warm te hebben en stijgt je rekening.

We leggen je graag uit hoe je gordijnen en overgordijnen kiest en hoe je je ramen tochtvrij maakt.

4. Besteed aandacht aan je radiatoren

Je slaapkamer verwarm je dus alleen met mate en bovendien kan je twee dingen doen om je verbruik verder te beperken: breng warmteweerkaatsend materiaal aan achter je radiatoren als je muren slecht of niet geïsoleerd zijn - meteen daalt je verwarmingsfactuur met 7,5°% - en ontlucht ze regelmatig. Dat is trouwens heel eenvoudig, kijk maar…

ENGIE - How to
play-fwd

5. Daglicht geeft ook warmte

Laat de zonnestralen ongehinderd je slaapkamer binnendringen. Ze zorgen overdag voor gratis verwarming, zodat de thermostaat gerust één of twee graadjes lager mag. Ontdek onze 6 tips om meer licht in huis te krijgen.

Het elektriciteitsverbruik in een slaapkamer verminderen

1. Geef voorrang aan daglicht en sfeerverlichting

Te fel licht in een slaapkamer is onaangenaam. Laat overdag daglicht binnenstromen en vul dat op sombere dagen eventueel aan met het zachte licht van een plafondlamp. Met een dimmer pas je de lichtsterkte aan, om ’s avonds en ’s nachts verblinding te vermijden.

Maak het verder gezellig met enkele bedlampjes of leeslampjes of zelfs een staanlamp. Gebruik daarvoor alleen maar ledlampen, want die zijn veel zuiniger en gaan langer mee. Een lichte warmwitte of daglichtkleur is ideaal voor de kamer als geheel. De bedlampjes mogen koeler licht leveren. We leggen je hier uit hoe je de juiste ledlamp kiest.

2. Sluit de deuren van je dressing helemaal

Gaan de lampen van je dressing automatisch aan als je de deuren opent? Vergeet dan niet om de deuren weer helemaal te sluiten nadat je ’s ochtends snel een trui hebt weggegrist ; ) De hele dag lampen laten branden waar niemand wat aan heeft zou jammer zijn…

3. Geen tv in de slaapkamers

Niet in jouw kamer en niet in de kinderkamer! In bed tv kijken is immers nefast voor je slaapkwaliteit. Je hebt ook de neiging om langer te blijven kijken dan je eigenlijk wil of om in slaap te vallen en de tv bijna de hele nacht aan te laten staan. En dat is dan weer niet goed voor je verbruik.

Kan je in bed echt niet zonder tv? Sluit hem dan aan op een programmeerbare stekker of, nog beter, op een slimme stekker of smart plug. Die schakelt niet alleen je tv op een bepaald uur uit, maar vermijdt ook sluipverbruik als het toestel in stand-by staat.

4. En het verbruik in de kinderkamer?

Vooral in een tienerkamer is het aantal elektrische toestellen vaak niet op één hand te tellen: een pc, gameconsole, gitaarversterker, synthesizer, … Al die toestellen samen doen het verbruik snel oplopen als zoon- of dochterlief er niet aan denkt om ze na gebruik elke keer uit te schakelen.

Hebben je kleinere kinderen een nachtlampje nodig voor een veilig gevoel? Neem dan geen model met een sterke lichtbron en geef de voorkeur aan een ledlampje met lichtsensor. Dat gaat automatisch aan zodra het donker wordt en ook automatisch weer uit bij het eerste ochtendlicht. En je hoeft er niet meer aan te denken om de stekker uit het stopcontact te halen.

Tot slot nog een laatste en weinig bekende tip om je te helpen op je zoektocht naar energieverslinders: als jij slaapt, is je huis vaak nog heel actief