10 ideeën om je karton een tweede leven te geven

Heb jij ook een berg kartonnen dozen die elke dag verder aangroeit omdat je momenteel meer bestelt? De meeste van die dozen gaan rechtstreeks naar de papierbak. Maar wist je dat je ze ook een tweede leven kunt geven dankzij deze 10 creatieve ideeën?
Suzanne M.
06/05/2020 |

Door ons afval juist te sorteren geven we het een tweede leven en verkleinen we de impact op het milieu. En dat geldt ook voor karton. In deze periode laten we al wat vaker spullen thuis leveren. Bovendien moeten we ook onze kinderen entertainen, dus waarom zouden we hen niet op een leuke manier leren energie te besparen? Redenen genoeg dus om onze kartonnen dozen op een originele, ludieke en handige manier te recycleren.

1. De aller-aller-energievriendelijkste wasmachine

Een alcoholstift en een breekmes, meer heb je niet nodig om deze milieuvriendelijke wasmachine tevoorschijn te toveren. Het bewijs zie je op deze foto! Je kinderen zullen er dol op zijn! Een kartonnen wasmachine is ook ideaal om je kinderen te leren hun wasgoed te sorteren en de wasmachine beter te gebruiken.

2. Eén doos, nooit meer zoeken naar kabels

"Papa, waar is mijn oplaadkabel?" Dit is wellicht de meest gestelde vraag in huis na "Wat eten we vandaag?". Je kabels opbergen zonder dat ze één warboel worden en ze dan ook nog eens makkelijk terugvinden? Met een schoendoos en enkele wc-rolletjes wordt dat een fluitje van een cent!

3. In dit huis mag je wél op de muren schrijven

Hiervoor heb je een hele grote kartonnen doos nodig. Je kinderen zullen het geweldig vinden dat ze eindelijk de muren kunnen versieren zoals zij dat willen! :-)

4. De doos waar je blij van wordt

Opruimen is de sleutel tot geluk, volgens opruimgoeroe Marie Kondo. In haar vele boeken legt zij uit dat je alleen de spullen moet bewaren waar je blij van wordt. Stop ze dan ook maar meteen in leuke dozen die je kunt personaliseren zoals jij wil. En nu je toch met goede voornemens bezig bent: dit zijn nog eens 10 opruimtips om onmiddellijk uit te proberen!

5. Een minipoppenhuis

Is je dochter fan van kleine poppetjes?  Dan kan ze misschien een leuk minipoppenhuis maken in karton! Met een schoendoos en enkele stukjes karton kan ze haar eigen wereld creëren. Een bedje, een tafel, een keuken ... Laat die verbeelding de vrije loop!

6. Wrraaagh! Waar zit dat virus?

 

Een virusmonster maken is misschien wel een meerdaags project. Maar goed, deze dagen vraag jij je toch ook soms af hoe je de kinderen nu weer bezig moet houden? En geef toe, het resultaat mag toch gezien worden!

7. Let’s rock!

Geen festivals deze zomer? Dit is hét moment om er thuis eentje te organiseren met jullie instrumenten van karton. Perfect voor een sessie luchtgitaar! Een daverend applaus voor … de Crazy Janssens, met hun zelfgemaakte gitaren!

8. Bouw je eigen stad

Hoe ziet jouw droomstad eruit? Als je 't ons vraagt: eentje met veel groen, elektrische wagens en zonnepanelen op elk huis! ;-)

9. Een (echte) windturbine

Wat een schitterend idee voor de échte doe-het-zelvers en ingenieurs! Met enkele stukjes karton, een plastic dop, wat lijm en een ledlampje maak je een kartonnen windturbine die jouw huis verlicht!

10. Een huis op kindermaat

Heb je echt hele grote dozen? Dan is dit een uitdaging van formaat: bouw een huis of een hutje op maat van je kinderen. Snijd de ramen en de deur eruit en teken pannen op het dak ... Of waarom niet nog een stap verder gaan en verschillende ruimtes creëren? Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer, een slaapkamer en een keuken. Oké, zo'n kartonnen huis neemt wat plaats in beslag, maar je krijgt er urenlang bouw- en speelplezier voor in de plaats!

Have fun!