Daar is de lente: 10 geboden om je woning gezond en energiezuinig te maken

Eindelijk, daar is de lente! De natuur ontwaakt, de zon wint aan kracht, vogels zingen hun eerste lied … Hoe haal je het mooie seizoen in huis en geniet je meer van elke zonnige dag? We geven je graag enkele tips om je woning zomerklaar te maken!
Paul D.
11/04/2023 |

1. Laat het licht stralen in het rond

Tussendoor een bewolkte en donkere dag kan nog altijd, maar vanaf midden maart begint de zon toch harder te schijnen. Doe daar je voordeel mee! Schuif je gordijnen ’s ochtens open en laat het licht volop door je ramen stromen, in elke kamer. Wees zelf het zonnetje in huis en ga aan de slag met enkele eenvoudige ideeën om je woning aangenaam helder te maken, zoals spiegels installeren of sommige muren in je interieur wit schilderen.

2. Gij zult verluchten, dat is gezond

Zet je ramen wagenwijd op en laat de frisse lucht binnenstromen. Verjaag meteen de muffe en soms ongezonde lucht die ontstaat bij het koken, door onze ademhaling, door verbrandingsgassen, enz. Eigenlijk is dit in elk seizoen een slim idee, voor je gezondheid, je welzijn en zelfs … je portefeuille. 5 tot 10 minuutjes volstaan, twee of drie keer per dag, voor een optimale luchtkwaliteit zonder warmteverliezen. In dit artikel op onze blog lees je alles over verstandig verluchten!

3. Geen lenteschoonmaak slaat gij over

Een tip uit grootmoeders tijd? Misschien, maar nog altijd waardevol. Want na onze “winterslaap” kunnen we een nieuwe start goed gebruiken. En onze woning ook! Als we die lenteschoonmaak goed aanpakken, levert hij zelfs besparingen op! Ontdooi bijvoorbeeld je diepvriezer en ruim je koelkast op, want dan verbruiken ze minder. Veeg het stof van je lampen, dan geven ze meer licht. Verwijder de stofnesten van je radiatoren en cv-ketel en reinig alle ventilatieopeningen, want ook de ventilatie beïnvloedt de energieprestaties van je woning.

4. Na het klussen houdt gij geld over

Om een lekkende spoelbak van een wc of een kraan te herstellen heb je echt geen loodgietersdiploma nodig! Toch jagen al die druppeltjes en fijne waterstraaltjes uiteindelijk je factuur flink de hoogte in. Reken op 20 euro per jaar voor een kraan en 750 euro voor een spoelbak. De lente is het ideale moment om er eindelijk werk van te maken en je interieur een opknapbeurt te geven.

5. Herinrichten rijmt op besparen

Een nieuw seizoen, een nieuw interieur? Al je meubels vervangen hoeft zeker niet, enkele kleine aanpassingen doen al wonderen. En het wordt pas helemaal mooi als de opfrissing van je interieur je ook energiebesparingen oplevert! Ontdek onze 4 tips in dit artikel op onze blog!

6. Van isoleren profiteert gij nog jaren

Nu de winterse kou weer voor een tijdje achter ons ligt, is het tijd om … de volgende winter voor te bereiden. Want je woning beter isoleren in de lente of de zomer is een prima plan. Begin bij je dak en eindig in de kelder en vergeet tussenin je ramen, deuren en muren niet. Dit zijn absoluut noodzakelijke werken om de energieprestatie van je woning te verbeteren en fors te besparen. De talrijke isolatiepremies die elk gewest verleent, maken de ingrepen aan je woning bovendien heel wat betaalbaarder.

7. Wasgoed zult gij buiten drogen

Al schijnt de zon soms nog een beetje aarzelend, aan wind is er in deze periode meestal geen gebrek. Laat je wasgoed dus zeker buiten drogen, in je tuin of op het terras of balkon van je appartement. Het kan zelfs voor een open raam. Je wasgoed ruikt frisser en je bespaart heel wat geld. Regent het? Gebruik dan een droogrekje. Maar je wasgoed over je radiatoren draperen is nooit een goed idee!

8. Regel de temperatuur naar best vermogen

In de winter stel je uiteraard heel andere eisen aan je verwarming dan in de lente of de zomer. Het is nu buiten veel zachter, je woning is overdag sneller opgewarmd, je komt zelf meer buiten, enz. Daarom is het belangrijk dat je je verwarming op “zomerstand” zet en je thermostaat juist afregelt. Met onze 5 tips moet dat zeker lukken!

9. Na een onderhoud hebt gij het nooit koud

Huur je je woning of ben je eigenaar? Hoe dan ook, je bent altijd verplicht om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hoe vaak moet dat? Dat hangt van je gewest af en van het type installatie. De lente is zeker een goed seizoen om dit verplichte onderhoud in je agenda te noteren. Wat je daar zelf aan hebt? Je vermijdt soms dure defecten, je zit niet zonder verwarming in het putje van de winter en je bespaart op je verwarmingskosten.

10. En vooruitdenken is zelden fout

Is je cv-ketel nog in prima conditie? Of heb je er baat bij om hem te vervangen (want dan verbruik je minder en voorkom je defecten)? Werkt je toestel om sanitair water op te warmen nog efficiënt en milieuvriendelijk? Is de installatie van een warmtepompboiler een goed idee? Stel je nu al deze vragen, dan zie je de volgende winter met vertrouwen tegemoet.

Nu je woning energiezuiniger is en je dus minder kost, ben je helemaal klaar om met volle teugen te genieten van de mooie dagen, in een helder en opgefrist interieur!