De 5 energieverslinders van de zomer

In de zomer verbruiken we gewoonlijk minder elektriciteit dan in de winter, maar sommige apparaten zijn ook in de zomer echte energieverslinders. Met deze tips geef je ze niet de kans om je energierekening te verhogen.
Paul D.
28/06/2021 |

Uiteraard daalt je elektriciteitsverbruik in de zomer. Je hoeft het licht niet aan te schakelen bij het ontbijt of avondeten, je kinderen kijken minder tv en laten de gameconsoles wat vaker liggen omdat ze liever buiten spelen, de elektrische radiator als bijverwarming krijgt een paar maanden rust … Maar laat je aandacht toch maar niet verslappen! We willen het hier niet eens hebben over zwembadverwarming of jacuzzi’s. Sommige meer alledaagse toestellen gooien soms al genoeg roet in het eten…

1. Airco

Steeds meer Belgen zetten de stap naar een mobiele of vaste airconditioning om het op warme dagen binnen draaglijk te houden. Maar wist je dat dit toestel dat ons zoveel aangename koelte schenkt, evenveel verbruikt als 2 droogkasten die tegelijk functioneren (=vermogen van +-4000W)?! Je airco kost je zo’n 6 €/dag aan elektriciteit als hij die dag 12 u functioneert. En dus 270 € tijdens de 45 warmste dagen van de zomer. Natuurlijk verbruiken meer recente of mobiele modellen wat minder. Maar reken toch maar op gemiddeld 135 tot 300 € op een zomer!

De oplossing? Waarom zou je geen ventilator gebruiken die vrijwel niets verbruikt? Of een van onze andere tips toepassen om je huis de hele zomer koel te houden? Misschien kunnen deze 5 planten ook bij jou als natuurlijke airco dienstdoen?

2. Tuinspots

Wat is het elke keer weer genieten van zo’n lange zomeravond in de tuin of op het terras… mooi verlicht met stroomverslindende halogeenspots!

De oplossing? Om te vermijden dat je cocktails plots een bittere nasmaak krijgen als je je elektriciteitsfactuur ziet, vervang je alle halogeenspots door ledverlichting, want die is veel zuiniger. 

Lampen op zonne-energie zijn ook een interessante oplossing. Voor dezelfde lichtsterkte moet je er dan wel wat meer installeren, maar ze verbruiken absoluut geen stroom. En je hoeft ook helemaal geen kabels te leggen.

3 en 4. Koelkast en diepvries

Hier een ijsje, daar een koel drankje… De nog warme pastaoverschotjes die snel in de koelkast gaan voor later… Van juni tot september gaan koelkast en diepvries een ontelbaar aantal keren open en dicht. En dus verbruiken ze aanzienlijk meer. Terwijl ze allebei sowieso in de zomer meer stroom nodig hebben dan in de winter om hun inhoud koud genoeg te houden, omdat de kamertemperatuur in de zomer nu eenmaal hoger ligt.

De oplossing? Als je koelkast niet is ingebouwd, is het een goed idee om die een paar centimeters meer naar voren te trekken, zodat de lucht achteraan gemakkelijker kan circuleren om de condensor te koelen. Ook deze 7 tips om je koelkast minder te laten verbruiken komen goed van pas. In alle seizoenen, trouwens!

5. Wasmachine

In de zomer komen een T-shirt, blouse, hemd… sneller in de vuile wasmand terecht dan in de winter. Bij 25°C of hoger transpireren we uiteraard meer… Het resultaat: enkele goed gevulde wasmachines meer per week. Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was daarna droogt in de droogkast. Bekijk nog meer tips om je wasmachine beter te gebruiken… Droog je de was buiten? Dan bespaar je juist energie door een lager toerental te kiezen. Gun je droogkast dus zoveel mogelijk vakantie. Heb je een beetje vrije tijd? Maak dan zelf een leuk droogrek met onze 5 creatieve ideeën. Je spaart er ook heel wat geld mee uit. Als je je droogkast tijdens de zomermaanden 3 keer per week gebruikt, kost je dat tussen de € 40 en € 50 met een toestel van het type B en zo’n € 15 voor een toestel van het type A.* Daar kan je wel al eens een ijsje voor gaan eten. ;-)

En zelfs als je op vakantie vertrekt, zijn er volop mogelijkheden om energie te besparen. Wij geven je graag 6 tips …

*Een droogkast van energieklasse B verbruikt 3 tot 4 kWh/droogcyclus. Een A 80% minder.