7 tips om ecologisch te reizen

Milieuvriendelijk reizen is niet zo moeilijk. Deze 7 milieuvriendelijke tips helpen je alvast op weg om de ecologische voetafdruk van je toekomstige vakantie te verkleinen, zodat je bijna CO2-neutraal op reis kan.
Suzanne M.
11/05/2021 |

Vóór de pandemie was op reis gaan razend populair. Op 20 jaar tijd was de vraag maar liefst verdriedubbeld. In 2020 zag de toeristische sector door het coronavirus zijn omzet met 70 tot 80% dalen. Toch voorspellen sommigen dat we na de coronacrisis met z’n allen terug of zelfs meer dan vroeger op reis zullen gaan. En dat heeft uiteraard een grote impact op het milieu. Zo was het toerisme (vervoer, verblijfplaatsen, horeca, ...) vóór Covid-19 verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Als tegenreactie beslissen steeds meer verdedigers van de planeet echter om niet meer te reizen. De beweging ‘Flygskam’ – of ‘flight-shaming’ – weet dan ook heel wat jongeren te overtuigen. Groen en verantwoord reizen kan nochtans! Het bewijs …

1. Compenseer je ecologische voetafdruk

Het compenseren van de CO2-uitstoot van je reis kan een eerste stap zijn om je negatieve impact op het klimaat te verkleinen. Sommige websites, zoals Greenseat, bieden deze dienst aan. Je berekent online de CO2-afdruk van je reis in functie van het vervoersmiddel dat je gebruikt en betaalt vervolgens om de onvermijdelijke uitstoot te compenseren. Het geld wordt dan geherinvesteerd in duurzame of ecologisch verantwoorde projecten.

2. Verminder je vliegreizen en het gewicht van je bagage

Een heen- en terugvlucht Brussel-New York is goed voor 1,4 ton CO2-uitstoot, ofwel evenveel als voor 1 jaar verwarming van een kleine woning.

Door 15 kilo minder bagage mee te nemen, bespaar je 100 tot 200 kg CO2 op een vlucht naar de Canarische Eilanden

Neem daarom zo weinig mogelijk het vliegtuig. Stap in plaats daarvan op de trein of de bus of doe – waarom ook niet – aan carpoolen als je alleen of met je partner reist. Claudine en William gaven alvast het goede voorbeeld. Meer nog, ze gebruikten zelfs een elektrische BlaBlaCar voor hun ‘Iedereen UPtimist’-trip naar Amsterdam! Kijk zelf maar …

Vermijd hoe dan ook reizen met tussenvluchten, want die wegen voor de planeet nog zwaarder door op de factuur, hoewel ze die van jou net verminderen. En reis licht! Met 15 kilo minder bagage kan er bijvoorbeeld op een vlucht naar de Canarische Eilanden tussen 100 en 200 kg CO2 bespaard worden. Kortom, verkies rugzakreizen boven reizen met valiezen.

3. Ga minder vaak, maar wel langer op reis

Hoewel we voor de pandemie vaker op vakantie gingen, maar voor minder lang, zou je net het omgekeerde moeten doen om de planeet te beschermen!

4. Kies voor bestemmingen dichtbij huis

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen om een leuke vakantie door te brengen. In 2021 zal je het sowieso bij Europa moeten houden. ;-) Er valt gelukkig zoveel te ontdekken op minder dan 500 km, maar ook in België zelf! En waarom zou je je niet een keertje aan een fietsvakantie wagen? Er zijn ontelbaar veel fietsroutes, de ene nog mooier dan de andere: de Côte de Granit Rose op de fiets, Jersey en Guernsey (2 eilanden ten westen van Bretagne), tussen wijngaarden en de oceaan, freewheelend door het Zwarte Woud (Duitsland) … Slow toerisme, met de (elektrische :-)) fiets of te voet, wordt steeds populairder.

5. Ga voor milieuvriendelijke vakantieverblijven

Duurzaam reizen betekent ook vakantieverblijven kiezen die rekening houden met het milieu. Het internationale label Groene Sleutel bijvoorbeeld stelt ecologisch verantwoorde toeristenverblijven voor in 56 landen waaronder België: hotels, jeugdherbergen, campings, … Zo zijn sommige van die hotels fier om te kunnen zeggen dat ze geen airco in hun kamers hebben. Of zelfs geen lift. Andere produceren dan weer zelf hun elektriciteit met zonnepanelen, spoelen de toiletten door met regenwater, kiezen voor vloerbedekking op basis van gerecycleerde materialen, verschonen de handdoeken niet elke dag om water en energie te besparen, …

Het Europees Ecolabel is een ander label dat wordt toegekend aan hoteluitbaters die ecologische maatregelen treffen, zoals een verbod op individuele porties aan het ontbijt, kranen met een waterdebiet van 8,5 liter per minuut of minder, ecologische detergenten om de kamers schoon te maken, …

Ook de app FairTrip lijst meer dan 3000 verblijfplaatsen, restaurants en activiteiten op van over de hele wereld met “een authentiek karakter en een positieve sociale en ecologische impact”.

6. Huur geen auto

Neem op vakantie de tijd om te wandelen, te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken om je te verplaatsen van punt A naar punt B en huur daarvoor geen auto. Meteen ook de perfecte manier om je helemaal onder te dompelen in de cultuur van een land en kennis te maken met de plaatselijke bevolking.

7. Vergeet je goede gewoontes niet

Kies op vakantie net zoals thuis voor drinkbussen in plaats van plastic flessen, lampen op zonne-energie in plaats van op batterijen, herbruikbaar bestek in plaats van wegwerpbestek, stoffen in plaats van plastic zakjes, lokaal en seizoensfruit, … Blijf met andere woorden een gezin zonder afval en vol positieve energie, zelfs op vakantie.

Met deze tips beperk je bovendien je energieverbruik tijdens je vakantie in je eigen woning.

Goede reis!