“We hebben bewust gewacht met de installatie van onze zonnepanelen tot de terugdraaiende teller werd afgeschaft”

Stefaan koos ervoor om samen met zijn zonnepanelen meteen ook een thuisbatterij te laten installeren: “Na afschaffing van het systeem van de terugdraaiende teller dé manier om rendabel te zijn”
Paul D.
14/07/2021 |

Stefaan (47) en zijn echtgenote uit het Oost-Vlaamse Brakel lieten in maart 2021 12 zonnepanelen en een thuisbatterij installeren door ENGIE. Binnen 9 jaar zullen ze daar de financiële vruchten van plukken. “Het klinkt misschien raar, maar we hebben bewust gewacht op het afschaffen van het systeem met de terugdraaiende teller en de invoering van het injectietarief om ons project voor de thuisproductie van groene energie uit te voeren. Zo weten we waar we aan toe zijn.”

Waarom koos je voor zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij?

“De klassieke argumenten: om meer zelfvoorzienend te worden op het vlak van stroom, uit respect voor het milieu en om bij te dragen tot een meer koolstofneutrale toekomst. We hebben ook een hybride auto, die we graag met elektriciteit van onze zonnepanelen wilden opladen. En onze thuisbatterij? Die installeerden we omwille van de nieuwe reglementering. Omdat het systeem van de terugdraaiende teller begin 2021 werd afgeschaft, was het de enige manier om de energieproductie die we niet meteen verbruiken niet – gedeeltelijk althans – verloren te laten gaan. Met een terugdraaiende teller was een thuisbatterij overbodig, maar nu ben je eigenlijk verplicht om een batterij te nemen om rendabel te zijn.”

Ontmoedigde de afschaffing van het systeem met de terugdraaiende teller je dan niet?

Veel energieleveranciers bieden zonnepanelen aan. Waarom koos je specifiek voor ENGIE?

“We wogen verschillende leveranciers tegen elkaar af. ENGIE had een een mooi financieel aanbod en communiceerde erg goed en transparant. We werden snel gecontacteerd en kregen alle info, tot in de kleinste details. ENGIE rekende uit wat zonnepanelen kunnen opleveren en we kregen al die berekeningen mooi in een e-mail. Ook de erg redelijke plaatsingstermijn speelde een rol.”

Hoeveel geld zou je volgens de berekeningen van ENGIE met zonnepanelen kunnen uitsparen?

“Op basis van geschatte opbrengsten van de panelen becijferde ENGIE wanneer de volledige investering effectief zal terugbetaald zijn. In ons geval was dat 9 jaar. Daarna is het zuiver opbrengst. Gezien de ruime garantieperiode - 20 jaar op de zonnepanelen en 10 jaar op de omvormer - valt dat goed mee. De vermoedelijke levensduur van de omvormer is trouwens 13 jaar.”

Hoe verliep de installatie?

“ENGIE stuurde op voorhand een e-mail en bevestigde de dag voordien telefonisch de afspraak. Ze laten weten wat er voorzien moet worden - hoeveel afstand de installateurs nodig hebben, of er een parkeerverbod moet aangevraagd worden, noem maar op. In ons geval hadden ze vooraf gezien dat ze een hoogtewerker nodig zouden hebben voor ons hoog dak. Eigenlijk is alles voorgekauwd. Ze bereiden het allemaal erg gedetailleerd voor en zelf moet je enkel een checklist afvinken. Op de dag van de installatie stonden ze er ‘s morgens en tegen de avond was alles gedaan. Om 9 uur zijn ze begonnen, om 17 uur waren ze alweer weg. Dat liep allemaal vlot, we moesten op geen enkel moment wachten.”

Hoeveel elektriciteit verbruikt jouw gezin per jaar?

“In 2020 verbruikten we 3400 kWh. Terwijl de zonnepanelen die we nu hebben een pak meer opwekken dan die van 10 jaar geleden, wellicht rond 4000 kilowattuur per jaar. Op een zonnige dag halen we vlot 15 kilowattuur. Geëxtrapoleerd naar de jaaropbrengst gaan we naar verwachting 25 procent meer opwekken dan we verbruiken. En dankzij onze accu kunnen we die meeropbrengst ook rendabel maken. De capaciteit van de batterij is 6 kilowatt. Wanneer de zon schijnt, dan laadt die natuurlijk nog bij tijdens het gebruik ervan. Daar kan je het wel mee rooien, want het betekent dat we constant 6000 watt van de accu kunnen consumeren. Dat is zo’n anderhalve dag normaal gebruik, behalve als we de auto opladen.”

Consumeer je op een andere manier elektriciteit sinds er zonnepanelen op je dak liggen?

“De vaatwasser draaide vroeger ‘s avonds laat of ‘s nachts, nu in de voormiddag. Zo proberen we alle grote verbruikers, zoals bijvoorbeeld ook de wasmachine, te laten werken op momenten dat de zuivere opbrengst van zonnepanelen het grootst is. Het is nog even wennen om ons zelfverbruik te vergroten, maar we houden er wel rekening mee. De auto is een apart geval: wanneer mijn echtgenote overdag weg is, moeten we de auto ‘s nachts opladen. Maar met een volledig opgeladen accu - en ‘s avonds is dat meestal het geval - kunnen we de auto wel voor de helft opladen.”

Wil je net als Stefaan een meer koolstofneutrale toekomst nastreven en je eigen zonne-energie produceren en opslaan? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!