Is de omvormer van zonnepanelen te herstellen?

Een defecte omvormer verlaagt de stroomproductie van je zonnepanelen. Wat is dan het beste: dit essentiële onderdeel van je installatie laten herstellen of meteen vervangen? En hoe weet je of hij nog in topconditie is?
Paul D.
06/09/2021 |

Wat doet een omvormer eigenlijk?

De omvormer is het belangrijkste onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Zonder omvormer heb je niets aan de groene stroom die je panelen opwekken. Hij heeft immers de taak om de gelijkstroom van de panelen om te zetten in wisselstroom die geschikt is voor het elektriciteitsnet en dus voor je elektrische apparaten.

Een omvormer ziet eruit als een grote rechthoekige doos. Hij is zowel verbonden met je zonnepanelen als met de verdeelkast in je woning en je groene meter (als je er een hebt). Installeer de omvormer op een droge en koele plaats (je kelder of garage). Hij moet ook goed toegankelijk zijn om hem snel uit te schakelen als dat nodig is.

Wil je er meer over weten? Download dan gratis ons e-book “Hoe werkt een zonnepaneleninstallatie?”.

Hoelang gaat een omvormer mee?

De gemiddelde levensduur bedraagt 10 tot 12 jaar. Aangezien je zonnepanelen zelf ongeveer 25 jaar stroom leveren, zal je de omvormer in die periode zeker één keer moeten vervangen. Maar het kan natuurlijk altijd dat de omvormer eerder een defect vertoont. Dan is het niet altijd nodig om hem te vervangen. Soms is het voldoende om hem te laten herstellen. Wanneer is dat moment aangebroken? Hoe laat je hem herstellen en door wie? Een overzicht.

Hoe raakt een omvormer defect?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een omvormer niet correct functioneert of weigert om ’s ochtends te starten. Het kan onder andere gaan om:

  • slijtage aan de elektronische onderdelen;
  • kabels die niet langer correct geïsoleerd zijn tegen vocht;
  • overspanning door een blikseminslag;
  • hitte (hoger dan 30°C);
  • knaagdieren (die de kabels lekker vinden …);
  • een sterke schok.

Hoe weet je of de omvormer stuk is?

Allerlei tekenen kunnen erop wijzen dat je omvormer slecht functioneert of defect is:

  • de ledlampjes branden niet;
  • er knippert een rood lampje;
  • er verschijnt een foutmelding op het scherm van de omvormer;
  • je zonnepanelen produceren plots minder stroom.

Hoe merk je wanneer je zonnepanelen onvoldoende stroom produceren?

Als je niet regelmatig de productie van je zonnepanelen in het oog houdt, kunnen er dagen of zelfs weken voorbijgaan zonder dat je een defect aan de omvormer opmerkt. De gevolgen zijn dan aanzienlijk: het rendement van je zonnepanelen daalt, je energiefactuur stijgt (soms aanzienlijk) en je ontvangt minder groenestroomcertificaten, als je daarvoor tenminste nog in aanmerking komt!

Controleer dus minstens één keer per maand je energieproductie, zodat je zo snel mogelijk kunt ingrijpen. Ontdek hier 4 manieren om de productie van je zonnepanelen te meten.

Je omvormer laten herstellen of vervangen?

De aard van het defect zal de doorslag geven bij je beslissing: laten herstellen of vervangen. 

Je omvormer laten herstellen

De meeste zijn perfect te repareren, omdat hun onderdelen vrij gelijkaardig zijn.

De voordelen van een herstelling zijn:

  • Herstellen is voordeliger dan nieuw;
  • het is een duurzame en positieve oplossing voor het milieu;
  • je hoeft geen administratieve stappen te zetten bij de netbeheerder;
  • je hoeft geen conformiteitscertificaat aan te vragen;

Je omvormer vervangen

Af en toe blijkt een omvormer niet meer te herstellen en is vervangen de enige optie. Hou rekening met 3 factoren als je een nieuw toestel kiest:

Controleer of je omvormer onder de garantie valt

De gemiddelde waarborgperiode van een omvormer is 5 jaar. Sommige merken of installateurs, zoals ENGIE, bieden 10 jaar waarborg.

Soms is het slim om een nieuwe omvormer te kiezen die minder krachtig is

Na 10 of 15 jaar vermindert het piekvermogen van je zonnepanelen. Een minder krachtige omvormer werkt dan efficiënter, omdat hij beter is afgestemd op het reële vermogen van je zonnepanelen en dus dichter bij zijn maximale vermogen presteert. Op minder zonnige dagen produceert hij sneller en langer elektriciteit. Daardoor ligt je productie hoger!

Met een kleinere omvormer betaal je bovendien 30 tot 60€ minder aan prosumententarief in Wallonië. In Vlaanderen bestaat het systeem van de terugdraaiende teller voor nieuwe zonnepanelen met een digitale meter niet meer. De oude installaties behouden dit principe totdat er een digitale meter geplaatst wordt. Daarna verdwijnt dit volledig.

De voordelen van een vervanging van je omvormer

  • Je haalt meer energie uit je zonnepanelen;
  • je geniet opnieuw waarborg;
  • de technicus hoeft maar één keer langs te komen.

Hoeveel kost de vervanging van een omvormer?

Een omvormer vertegenwoordigt ongeveer 20% van de totale kosten van een zonnepaneleninstallatie. Reken op iets minder dan 2000 €, exclusief installatiekosten.