Hoe wordt het budgetadvies en de geschatte impact op mijn jaarafrekening berekend in de Smart app?

Je (meestal maandelijkse) voorschotbedragen voor je energiefactuur worden jaarlijks bij je jaarafrekening berekend voor het komende jaar. Hiervoor wordt jouw totale verbruiksbedrag ingeschat tot de jaarafrekening op basis van je historische verbruik en de op dat moment geldende prijzen van je energiecontract. De meeste klanten kiezen voor een maandelijks voorschot. Om tot een maandbedrag te komen delen we het ingeschatte jaarverbruik door 12.

In de Smart app kan je dit budgetadvies zien. 2 keer per maand kijkt de Smart app na of je werkelijke verbruik tot dan en je geschatte toekomstige verbruik tot het einde van je facturatieperiode niet te sterk afwijken van het verbruik dat ingeschat werd bij je laatste jaarafrekening. Bij deze berekening worden ook de correcte prijzen gebruikt.

Heb je een variabel energiecontract, dan worden de gekende variabele prijzen uit het verleden en de geschatte toekomstige prijzen gebruikt (afhankelijk van het type variabel contract worden je energieprijzen dan om de 3 maanden of om de maand aangepast aan de marktevolutie).
Heb je een contract met een vaste prijs, dan blijft die prijs gelden tot het moment dat je contract vernieuwd wordt met een nieuwe prijs (dit kan na 1 of 3 jaar zijn). Indien je contracthernieuwing bijvoorbeeld deze maand gebeurt, gebruikt de Smart app de nieuwe prijs onmiddellijk bij de berekening van je volgende budgetadvies.

Indien de tweemaandelijkse berekening een geschatte jaarafrekening oplevert die te veel afwijkt van hetgeen oorspronkelijk ingeschat was, krijg je een melding van de Smart app (zorg hiervoor wel dat je notificaties aan staan!). De Smart app zal dan ook een nieuw (maandelijks) voorschotbedrag berekenen om te voorkomen dat je het verschil ineens bij de jaarafrekening zou moeten bijbetalen (wanneer je te weinig zou hebben betaald doorheen het jaar) of een deel teruggestort moet krijgen (wanneer je te veel zou hebben betaald doorheen het jaar). Dit is het nieuw geadviseerd voorschotbedrag dat je in ‘Je factuur’ ziet. Het nieuwe geadviseerde voorschotbedrag is natuurlijk enkel geldig voor de enkele resterende voorschotfacturen tot het einde van de facturatie periode.

Wanneer je zelf een ander maandelijks bedrag kiest dan het geadviseerde voorschotbedrag, maakt de Smart app automatisch de simulatie van het dan te verwachten bedrag bij de jaarafrekening.