Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?

Dat hangt af van het vermogen van je installatie en je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je eigen verbruik) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert.

Met andere woorden, als je elektrische apparaten gebruikt (of vanop afstand programmeert) of een elektrische auto oplaadt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren, zal je in verhouding minder elektriciteit in het net injecteren. Je zelfverbruik zal dus hoger liggen. In België verbruikt een eigenaar van zonnepanelen gemiddeld ~30% van de elektriciteit die hij produceert en injecteert hij de resterende 70% in het net.

Een andere manier om je zelfverbruik te verbeteren is door te investeren in een thuisbatterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken.