Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Wat kost verwarmen op gas, elektriciteit, pellets of stookolie?

vrouw zetel electrabel

Het verbruik van een gasketel

Verschillende factoren beïnvloeden het verbruik van een gasketel, onder andere de oppervlakte van je woning; waarvoor je aardgas gebruikt, de manier waarop je je woning gebruikt, hoe goed je woning is geïsoleerd. Hier kan je je verbruik vergelijken met dat van je buren. De VREG maakt een onderscheid tussen kleine en grote aardgasverbruikers.
 

Kleine verbruikers
Koken + warm water: +/- 2326 kWh per jaar
Koken + warm water + verwarming: +/- 23 260 kWh per jaar
Grote verbruikers
Koken + warm water: +/- 4652 kWh per jaar
Koken + warm water + verwarming: +/- 34 890 kWh per jaar. 

vrouw zetel electrabel

Hoeveel verbruikt een stookolieketel?

Het verbruik van een stookolieketel hangt van veel factoren, zoals grootte van je woning en isolatie af. Meer informatie hierover vind je hier. Een doorsnee Belgische gezin heeft jaarlijks 2.000 tot 2.500 liter stookolie nodig om zich te verwarmen. 

vrouw zetel electrabel

Verbruikt een elektrische verwarming of warmtepomp veel?

Het rendement of hoe goed een warmtepomp er in slaagt om warmte te produceren uit energie hangt af van 2 waarden:
de COP-waarde (Coefficient Of Performance) of prestatiecoëfficiënt. Deze geeft de

  • verhouding aan tussen het geabsorbeerde elektrische vermogen en het verwarmingsvermogen dat door de warmtepomp geproduceerd wordt. De COP-waarde moet tussen 3 en 5 liggen. Bij een klassieke boiler op elektriciteit of gas is de COP meestal lager dan 1.
  • de SPF-waarde (Seasonal Performance Factor) of seizoensprestatiefactor. Hier gaat het om de gemiddelde verhouding tussen het elektrische energieverbruik van een bepaalde periode en de geproduceerde warmte. Deze waarde houdt rekening met de thermische en elektrische verliezen en de temperatuurvariabelen van de warmtebron in de zomer en in de winter. 
vrouw zetel electrabel

Hoeveel verbruik je met een pellet- of biomassa ketel?

Dit hangt onder meer af van hoe vaak je verwarmt en hoe groot de te verwarmen ruimtes zijn. Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Een gemiddeld gezin gebruikt met een pelletkachel per jaar zo'n 1.500 tot 2.000 kilogram aan houtpellets, om de hele woning te verwarmen.
De meeste eigenaars van een pelletkachel laten de pellets dan ook leveren in zakken op een pallet of kopen ze per afzonderlijke zak. In dat geval volstaat het om ze te bewaren in een garage, een schuurtje of in de kelder. Voor een centrale verwarming op pellets kan de levering van houtpellets in bulk gebeuren. In dat geval heb je een opslagsilo nodig. 

vrouw zetel electrabel

Wat met zonneboilers, warmtekrachtkoppelingen en hybride verwarmingssystemen?

Een zonneboiler verbruikt zelf erg weinig energie. De pomp van de zonneboiler gebruikt ongeveer 50 Watt. Het rendement van een zonneboiler ligt vrij hoog. 1 m² Aan zonnecollectoren haalt gemiddeld 500 kWh aan warmte uit de zon. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen. Een warmtekrachtkoppeling op aardgas, met een elektrisch rendement van 35% en een thermisch rendement van 53%, zal 1000 kWh primaire energie verbruiken. Het verbruik van een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van het huis, hoe hoog je de verwarming hebt staan en hoeveel warm water je verbruikt. Met een hoogrenderend gasketel verbruik je ongeveer 1900 m³ gas terwijl dit met een warmtepomp 930 m³ gas is. Daarentegen verbruik je 2.300 kWh meer stroom.

De kosten van de grondstoffen

Energieprijzen zijn de laatste jaren erg fluctuerend, met de prijzen voor gas en elektriciteit die enorm afhangen van de marktsituatie. Hier leggen we je uit hoe dat precies komt. Ook de prijs van stookolie en pellets is gestegen. Bij stookolie en pellets dien je bovendien rekening te houden met prijzen die gelden op het moment dat je ze aankoopt. Bij gas en elektriciteit, betaal je de prijs bepaald in je energiecontract.

Wil je besparingstips voor je energieverbruik?