Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Verwarmingstechnologieën doorgelicht

vrouw zetel electrabel

Condensatie gasketels

De meeste nieuwe gasketels zijn condensatieketels. Het verwarmingsvermogen is optimaal dankzij de wisselaar-condensator die, boven op het traditionele systeem, het water voor de verwarming voorverwarmt. Hiervoor wordt de warmte uit de stoom van de verbrandingsgassen hergebruikt door deze stoom te doen condenseren. De condensatieketel moet aangesloten worden op de afvoer voor afvalwater en de waterdichte afvoerbuis voor de dampen wordt normaal gezien gewoon aan de muur bevestigd.


Oudere lage temperatuurketels of klassieke verwarmingsketels voldoen niet meer aan de minimale rendementsvereisten waaraan verwarmingsinstallaties moeten beantwoorden. Ze moeten een verbrandingsrendement van minstens 90% halen bij de laagste verbrandingswarmte. Is dat niet het geval, dan worden ze niet-conform verklaard tijdens het verplichte onderhoud en kan je best een nieuwe verwarming plaatsen.

Omschakelen naar gas?
vrouw zetel electrabel

(Condensatie)ketels op stookolie

De helft van alle geïnstalleerde stookolieketels in België zijn nog een traditioneel model. Deze ketels stoten veel CO2 uit en voldoen niet meer aan de hedendaagse verwarmingsnormen. Heb je er zo eentje? Dan is het hoog tijd om na te denken over een nieuwe verwarming. Modernere stookolieketels werken volgens het condensatieprincipe. Door stookolie te verbranden ontstaat er warmte, maar ook waterdamp. De warmte uit die waterdamp kan gerecupereerd worden. Het rendement van deze ketels ligt dan ook hoger dan bij traditionele stookolieketels. Zo een condensatieketel kan ook worden gecombineerd met een opslagvat voor sanitair warm water.

Elektrisch verwarmen: boilers en warmtepomptechnologie

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te verwarmen. De belangrijkste zijn elektrische verwarmingsinstallaties met radiatoren, een elektrische warmwaterboiler en warmtepompen. Een elektrische installatie gebruikt een weerstand om het water te verwarmen (of elektrolyse, als het gaat om een ionische elektrische boiler). De elektrische verwarming heeft niet zo’n goede reputatie wegens de variabele kostprijs van elektriciteit. Zeker de laatste maanden hoor je dit argument vaak, nu de energieprijzen sterk stijgen.

Een warmtepomp produceert warmte op basis van een hernieuwbare energiebron. Warmtepompen halen ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (grond, lucht). Voor het overige derde verbruiken ze elektrische energie. Ze halen wel veel meer rendement uit die energie an andere verwarmingsoplossingen: ongeveer 1 kWh verbruikte elektriciteit levert 4 kWh warmte op. Om deze nood aan elektriciteit te compenseren, kan je uiteraard wel je warmtepomp combineren met zonnepanelen. Warmtepompen staan in voor de verwarming van je woning en leveren ook sanitair warm water. Wil je enkel je sanitair warm water verwarmen door een warmtepomp? Dan kan je een warmtepompboiler overwegen. Hier vind je meer uitleg over de thermodynamische of warmtepompboiler.

Sommige warmtepompen kunnen de lucht ook afkoelen en ’s zomers of wanneer de buitentemperatuur te hoog is zonder problemen de airco vervangen.Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De 4 belangrijkste types vind je hier. Om het juiste type te kiezen hou je best rekening met verschillende factoren, zoals de energiebronnen die beschikbaar zijn rond de woning, het type installatie en het thermische vermogen dat je nodig hebt. Een warmtepomp is weliswaar beter voor het milieu, maar ze is immers niet geschikt voor alle woningen en al zeker niet als je woning “onvoldoende” geïsoleerd is. Voor oude of slecht geïsoleerde woningen komt alleen een hybride warmtepomp in aanmerking, tenzij je ze installeert na grondige isolatie- en renovatiewerken.
 

vrouw zetel electrabel

Pelletkachels

Een losse pelletkachel verwarmt meestal één kamer, met een pelletkachel-cv kun je je hele huis verwarmen en een biomassaketel is een cv-ketel voor je verwarming én warm water. Een pelletkachel (een kachel met houtkorrels) biedt het beste rendement van alle systemen van verwarming met hout en garandeert hetzelfde comfort als gasverwarming. Wil je graag hout stoken voor de sfeer, dan kun je beter een pelletkachel nemen dan een open haard. Open haarden en gewone houtkachels geven veel fijnstof af en zijn daarom voor de gezondheid af te raden. Wil je de pelletkachel-cv of biomassaketel gebruiken om je huis mee te verwarmen? Dan kan er een flinke hoeveelheid fijnstof bij te pas komen, veel meer danbij verwarmingen op gas of elektriciteit. Kies dus zeker voor een toestel met detectiesysteem, dat je waarschuwt als de leiding verstopt is of bij andere onregelmatigheden.