Vergelijk je aardgasverbruik met dat van je buren

Hoeveel aardgas verbruikt een gemiddeld Belgisch gezin jaarlijks? Welke elementen beïnvloeden je verbruik? Hoeveel verschilt jouw verbruik van het gemiddelde? Ben je een grote of kleine verbruiker? Wij geven je alle antwoorden.
Sébastien V.
02/10/2020 |

Wij gebruiken aardgas voor allerlei toepassingen: om te koken, om sanitair water te verwarmen en als brandstof voor de verwarmingsinstallatie. 47% van de bevolking in België kiest voor aardgas om zich te verwarmen. Hoeveel m³ (of kWh) verbruiken die gezinnen gemiddeld? En hoeveel verschilt jouw verbruik van dit gemiddelde?

Factoren die je aardgasverbruik beïnvloeden

Het aardgasverbruik van een gezin hangt af van verscheidene factoren. Om te beginnen speelt het aantal personen in het gezin natuurlijk een grote rol. Enkele andere factoren die je verbruik kunnen doen stijgen of dalen:

  • de oppervlakte van je woning/appartement;
  • waarvoor je aardgas gebruikt (alleen voor verwarming? of ook om te koken en voor warm water? of voor alle drie?);
  • de manier waarop je je woning gebruikt (ben je de hele dag thuis of integendeel veel buitenshuis?);
  • hoe goed je woning is geïsoleerd (als je cv-ketel op aardgas werkt).

Hoeveel aardgas verbruikt een gezin in België?

De tekst hierboven maakt duidelijk dat de situatie van elke aardgasverbruiker in ons land anders is en bijgevolg ook zijn verbruik. Maar vanaf welke hoeveelheid word je als een grote of kleine aardgasverbruiker beschouwd?

Wanneer ben je een kleine aardgasverbruiker?

Koken + warm water: +/- 2326 kWh per jaar
Koken + warm water + verwarming: +/- 23 260 kWh per jaar

Wanneer ben je een grote aardgasverbruiker?

Koken + warm water: +/- 4652 kWh per jaar

Koken + warm water + verwarming: +/- 34 890 kWh per jaar.

Bron: VREG

Hoe zet je m³ om in kWh?

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je verbruik op je aardgasfactuur in kWh wordt uitgedrukt. Terwijl je gasmeter alleen m³ aangeeft! Bij de omrekening van deze eenheden gaat het altijd om een benadering, want het calorisch vermogen (of energiewaarde), de druk en de kwaliteit van het geleverde gas evolueren voortdurend. Om je verbruik te berekenen vertrekt je distributienetbeheerder van het verschil tussen je huidige meterstand en die van vorig jaar. Dit resultaat wordt vermenigvuldigd met de omzettingscoëfficiënt (die op je factuur wordt vermeld) om je verbruik in kWh te kennen. Je distributienetbeheerder deelt dit getal in kWh mee aan je energieleverancier, die het vermenigvuldigt met het tarief. Dat levert het bedrag op dat je uiteindelijk moet betalen.

Hoe je gasverbruik controleren?

Dat kan op verschillende manieren:

  • door regelmatig je meterstanden te noteren,
  • via je klantenzone op de website van ENGIE: voer je meterstand in en volg dan van maand tot maand de evolutie van je energieverbruik.

Interessant, vind je niet? Vergelijk ook je gemiddeld elektriciteitsverbruik en waterverbruik met dat van je buren!