Vergelijk je aardgasverbruik met dat van je buren

Hoeveel aardgas verbruikt een gemiddeld Belgisch gezin jaarlijks? Welke elementen beïnvloeden je verbruik? Hoeveel verschilt jouw verbruik van het gemiddelde? Ben je een grote, gemiddelde of kleine verbruiker? Wij geven je alle antwoorden.
Sébastien
Sébastien V.
15/03/2024 |
Koppel vergelijkt gasverbruik

Wij gebruiken aardgas voor allerlei toepassingen: om te koken, om sanitair water te verwarmen en als brandstof voor de verwarmingsinstallatie. 66%* van de bevolking in België gebruikt vooral aardgas om zich te verwarmen. Hoeveel m³ (of kWh) verbruiken die gezinnen gemiddeld? En hoeveel verschilt jouw verbruik van dit gemiddelde?

Factoren die je gasverbruik beïnvloeden

Het aardgasverbruik van een gezin hangt af van verscheidene factoren. Om te beginnen speelt het aantal personen in je gezin natuurlijk een grote rol. Enkele andere factoren die je verbruik kunnen doen stijgen of dalen:

  • de oppervlakte van je woning;
  • waarvoor je het gas gebruikt: (alleen voor verwarming? of ook om te koken en voor warm water? of voor de drie toepassingen?; 
  • de manier waarop je je woning gebruikt (ben je de hele dag thuis of integendeel veel buitenshuis?); 
  • hoe goed je woning is geïsoleerd (als je cv-ketel op gas werkt); 
  • je toestellen (of je al dan niet bijverwarming gebruikt, het vermogen en energielabel van je elektrische toestellen, enz.). 

Hoeveel aardgas verbruikt een gezin in België?

De tekst hierboven maakt duidelijk dat de situatie van elke aardgasverbruiker in ons land anders is en bijgevolg ook zijn verbruik. 

Koken op natuurlijk gas

Maar vanaf welke hoeveelheid word je als een grote of kleine verbruiker beschouwd? Ook deze cijfers moet je met de nodige voorzichtigheid interpreteren.

Ben je een kleine aardgasverbruiker?

Als je alleen om te koken en voor je sanitair warm water gas gebruikt, word je meestal als een “kleine verbruiker” beschouwd. Je verbruik komt dan in de buurt van 2.326 kWh per jaar**. 

Zelfs als je verbruik eerder rond 4.652 kWh schommelt, ben je nog een relatief “kleine” verbruiker. 

Ben je een “gemiddelde” aardgasverbruiker?

Verwarm je ook je woning met aardgas? Dan ben je een “gemiddelde” verbruiker als je jaarlijks ongeveer 17.000 kWh verbruikt. 

Dit komt overeen met het gemiddelde standaardverbruik*** van een gezin in België. 

Ben je een grote aardgasverbruiker?

Als je gas gebruikt voor de drie toepassingen (koken, sanitair warm water en verwarming) en als je gezin 23.260 kWh per jaar verbruikt, dan word je in Brussel**** en Wallonië***** als een grote verbruiker beschouwd. In het zuiden van ons land raamt de CWaPE, de regulator van het gewest, dat bijna 35% van de aangesloten gezinnen jaarlijks meer dan 25.000 kWh verbruikt. In Vlaanderen ben je een “grootverbruiker” als je meer dan 34.890 kWh per jaar verbruikt. 

Hoe zet je m³ om in kWh?

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je verbruik op je aardgasfactuur in kWh wordt uitgedrukt. Terwijl je gasmeter alleen m³ aangeeft! Bij de omrekening van deze eenheden gaat het altijd om een benadering, want het calorisch vermogen (of energiewaarde), de druk en de kwaliteit van het geleverde gas evolueren voortdurend. Om je verbruik te berekenen vertrekt je distributienetbeheerder van het verschil tussen je huidige meterstand en die van vorig jaar. Dit resultaat wordt vermenigvuldigd met de omzettingscoëfficiënt (die op je factuur wordt vermeld) om je verbruik in kWh te kennen. Je distributienetbeheerder deelt dit getal in kWh mee aan je energieleverancier, die het vermenigvuldigt met het tarief. Dat levert het bedrag op dat je uiteindelijk moet betalen.

Teller aardgas

Stap over op Check&Save om je gasverbruik in het oog te houden?

Net zoals onze superbespaarhelden heb je er alle belang bij om regelmatig je gasverbruik op te volgen. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig: je schakelt over op Check&Save met onze tools: 

  • Als je in Vlaanderen woont en over een digitale meter beschikt, download je de Smart App om je verbruik regelmatig te checken via je smartphone. 
  • Een andere mogelijkheid is de Energy Monitor in via je Klantenzone 
  • Voer regelmatig je meterstanden in en volg dan van maand tot maand de evolutie van je energieverbruik op in grafieken.  

Interessant, vind je niet? Vergelijk ook je gemiddeld elektriciteitsverbruik en waterverbruik met dat van je buren!

Heb je nu een beter zicht op je gasverbruik? Zit je boven of onder het Belgische gemiddelde van 17.000 kWh per jaar? Het leuke nieuws is, dat er voor elk verbruiksprofiel heel veel kleine en grote ingrepen mogelijk zijn om je gasverbruik in de hand te houden en te besparen. Ontdek ze hier! 

* bron: analyse van het energieverbruik van Belgische gezinnen in 2020 
** bron: VREG 
*** bron: CREG 
**** bron: Brugel 
***** bron: CWaPE