7 tips om je koelkast minder te laten verbruiken

Een koelkast verbruikt meer stroom dan je misschien denkt. Deze 7 praktische tips zouden je moeten helpen om de impact op je elektriciteitsfactuur te beperken …
Sébastien V.
28/06/2021 |

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

– Een oude koel-vriescombinatie met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 500 kWh.
– Een koel-vriescombinatie A verbruikt nog maar 150 tot 190 kWh.
Dus als je aan een nieuwe koelkast toe bent, weet je wat je moet kiezen …

Ongeacht of je een oude of recentere koel-vriescombinatie hebt, er zijn altijd manieren om het verbruik te verlagen. Wij geven je er zelfs 7…

1. Ruim je koelkast beter op

Stop je koelkast niet te vol. Als je voedingswaren in doosjes, potjes en pakjes te dicht op elkaar stapelt, kan de koude lucht niet meer voldoende circuleren. Je koelkast verspilt dan energie om alle producten koel te houden.

Hou ook rekening met de temperatuurzones. Je vindt de koudste zone onderaan, net boven de groentebak(ken). Dit is de ideale plek voor voedingswaren die snel bederven: zuivel, vlees en vis.

Doe ook de verpakkingen rond de levensmiddelen uit. Of nog beter: koop ze zonder verpakking. Waarom zou je energie stoppen in het koelen van verpakkingen? Op die manier zet je ook je eerste stappen naar een afvalvrij leven.

2. Zet je koelkast niet naast een warmtebron

Net naast een oven of radiator is zeker geen goede plek voor je koelkast. In het volle zonlicht al evenmin. En als de achterkant te dicht bij de muur staat, kan de motor oververhitten. Wat is dan de ideale plek? In je kelder, garage of elke niet-verwarmde ruimte, op 10 cm van de muur.

Als de temperatuur in de zomer boven 25°C stijgt, tot ongeveer 30°C, schuif je de koelkast best nog wat verder van de muur weg. De condensor, dat is het zwarte rooster achteraan, kan zijn warmte dan gemakkelijker afgeven. Dus als met vakantie gaat, trek je de koelkast vóór je vertrek naar voren om het elektriciteitsverbruik in je woning te beperken.

3. Laat de koelkastdeur zo veel mogelijk dicht

Ook je koelkast te lang laten openstaan jaagt het verbruik de hoogte in. Minutenlang met open deur mijmeren over wat je met al die heerlijke voedingswaren gaat klaarmaken, doe je dus beter niet :-). Bij de nieuwe modellen krijg je al snel een waarschuwende “biep-biep” te horen als je de deur niet snel genoeg weer dichtdoet.

4. Laat de legborden van je koelkast niet leeg

Een te volle koelkast verbruikt meer, maar een lege ook. Vul de lege ruimte op met lege dozen of flessen. Een koelkast die voor ¾ gevuld is, verbruikt het minste. Ook andere kleine ingrepen helpen je om je energiefactuur te verlagen.

5. Ontdooi regelmatig je diepvries

Een diepvriezer met een flinke ijslaag verbruikt meer. Als hij niet voorzien is van een “no-frost” functie kan je hem maar beter regelmatig ontdooien. Met onze tips lukt dat prima. Je diepvriezer ontdooien is niet echt een aangename klus, maar je moet het wel regelmatig doen. Een ijslaag van 3 mm doet je diepvriezer al 30% meer verbruiken dan eigenlijk nodig is.

Denk er ook aan om het zwarte rooster achteraan telkens even af te stoffen. Want als zich daar een stoflaag heeft afgezet, produceert het toestel meer warmte. En daardoor kan het verbruik opnieuw met wel 30% stijgen!

6. Stel de juiste temperatuur in op je koelkast

De temperatuur in een koelkast moet altijd tussen 4°C en 5°C zijn, nooit minder. En in een diepvriezer min. 18°C, nooit minder. Om je voedingswaren goed te bewaren adviseert het FAVV je om af en toe met een thermometer te controleren of je koelkast of diepvriezer nog efficiënt functioneert.

7. Doe de test met het blad papier

Een koelkast die rondom goed is afgedicht, is goed geïsoleerd van de kamertemperatuur en verbruikt minder. Een eenvoudige test bestaat erin om de koelkastdeur te sluiten met een blad papier ertussen. Trek dan aan het blad. Als je geen weerstand voelt, is er een probleem: ofwel is de deur te zwaar geladen, ofwel is de dichting beschadigd en moet je ze vervangen.

Ontdek ook onze slimme tips om het verbruik van je afwasmachine te verminderen. We geven je ook 6 tips om je wasmachine beter te gebruiken.