6 tips om je wasmachine beter te gebruiken

Weet jij hoeveel water en elektriciteit je bij elke wascyclus verbruikt? En hoe je storingen en nare geurtjes kunt vermijden of de filter kunt schoonmaken? Je komt het te weten aan de hand van deze 6 eenvoudige tips!
Sébastien V.
25/09/2023 |

Hoeveel water en elektriciteit verbruikt een wasmachine?

Als het mogelijk is om je koelkast minder te laten verbruiken, waarom dan niet hetzelfde proberen voor je wasmachine? Want* …

Dit is trouwens hoeveel elke cyclus van een machine A verbruikt afhankelijk van de temperatuur en het gewicht:


Bron: Ecoconso

Zoals je ziet, weegt de wasmachine door op zowel je water- als je elektriciteitsverbruik. Aan de hand van 6 vragen helpen we je daarom om minder te verbruiken …

Op welke temperatuur wassen?

Dankzij de technologie van de moderne wasmachines en de wasproducten is het niet meer nodig om je was te laten “koken” op 90°C noch om te wassen op 60°C (behalve als je wasgoed echt héél vuil is of om bacteriën en virussen te doden – zie hieronder).

Bovendien is zelfs een wasmachine van klasse A niet zuinig als je op 90°C wast. Zoals de tabel hierboven aantoont, verbruikt wassen op 90°C zo’n 2,3 kWh – ofwel 2x meer – dan wassen op 40°C (1,10 kWh).

Wassen op lage temperatuur beschadigt je wasgoed ook veel minder. Zo kan je je kleren veel langer dragen.

→ Tip 1: was op 30°C

LET WEL: in coronatijden werd er vaak aangeraden om je wasgoed op een hogere temperatuur te wassen. Om bacteriën, mijten, schimmels, kiemen of virussen te doden, zou de laagste werkingstemperatuur volgens een expert van de UCL 60°C bedragen gedurende 30 minuten, 70°C gedurende minstens 25 minuten en 90°C gedurende 10 minuten.

Nog een tip om bacteriën te doden: reinig je machine regelmatiger door een wascyclus van 90°C te laten draaien. Daarnaast bestaan er ook hygiënische producten om je wasmachine te onderhouden en te desinfecteren.

Welk programma van je wasmachine gebruiken?

Hoewel het programma Eco langer duurt dan de klassieke programma’s, is het toch zuiniger. Dat is dus in tegenstelling met wat sommige mythes over energieverbruik ons willen doen geloven.

Zo zegt de vzw Ecoconso dat een Eco-wasbeurt voor katoen op 60°C de helft minder elektriciteit verbruikt dan een normaal programma.

Ook voorwas vermijden kan het energieverbruik met 15% terugdringen.

→ Tip 2: kies altijd het Eco-programma om energie te besparen

Moet je je wasmachine zo vol mogelijk steken?

De trommel van je machine volledig vullen, veroorzaakt geen storing van je wasmachine. Overschrijd echter nooit het aanbevolen maximumgewicht. Laat altijd een beetje plaats zodat je kleren vrij kunnen bewegen en goed kunnen worden gewassen. De capaciteit van een machine wordt berekend op basis van droog wasgoed. Om een idee te hebben:

1 jeans van een volwassene = +/- 1 kg
1 t-shirt: 150 g
1 jurk: 150 g
Een paar kousen: 20 g
1 hemd: 200 g
1 laken van een 2-persoonsbed: 800 g
1 dekbedovertrek: 1,5 kg
1 grote badhanddoek 700 g

Wat de capaciteit van je wasmachine ook is, vul ze dus altijd zo goed mogelijk. Een goed gevulde machine verbruikt in Eco-modus immers 50% minder energie, terwijl een machine die maar voor de helft gevuld is, amper 15% minder zal verbruiken!

Heb je niet genoeg was om je machine volledig te vullen? Stel de was dan nog even uit! Kan je echt niet wachten, was dan het kledingstuk dat je echt nodig hebt met de hand. Of kies voor het programma halfvol. Houd er wel rekening mee dat dit programma slechts 30% minder verbruikt dan een volledig gevulde trommel …

Hetzelfde geldt voor het wasproduct: gebruik de juiste dosis. Je was zal heus niet schoner zijn als je twee keer zoveel product gebruikt. Dat kost je alleen maar meer geld en je wasmachine zal meer tijd nodig hebben om te spoelen.

→ Tip 3: vul je machine tot haar maximumcapaciteit

Wanneer je wasmachine aanzetten?

Je was doen tijdens de daluren is zinvol als je een tweevoudige meter hebt. Je betaalt dan minder voor je elektriciteit. Om dit te doen, kan je gebruikmaken van de functie uitgestelde start.

En als je zonnepanelen hebt? Het is beter om de elektriciteit meteen te gebruiken wanneer ze geproduceerd wordt. Programmeer je was dus voor rond de middag.

→ Tip 4: stel je was uit om gebruik te maken van je zonne-energie of van het daltarief.

Hoe je wasmachine onderhouden?

Je wasmachine onderhouden en schoonmaken is even belangrijk om ze lang te laten meegaan als het onderhoud van je wagen of je verwarmingsketel. Met het grote voordeel dat je het onderhoud van je wasmachine zelf kan doen.

– Om nare geurtjes te vermijden, moet je het water afdrogen dat altijd blijft staan in de dichting van het venster. Houd daarom een doekje bij de hand om dit na elk gebruik te doen.

Maak af en toe de filter van de machine schoon. Het is die kleine sluitdop rechts onderaan van het venster. Schroef hem los en verwijder het vuil … Wie weet vind je er zelfs een verdwaalde sok terug. ☺

Ontkalk: kalkaanslag beschadigt niet alleen je machine, het zorgt er ook voor dat je machine meer energie verbruikt. Laat nu en dan een kort programma op 30°C draaien met een halve liter witte azijn in de trommel. Zonder wasgoed erin welteverstaan! Er bestaan ook specifieke antikalkproducten die je kan gebruiken tenzij anders vermeld door de fabrikant.

→ Tip 5: vergeet je wasmachine niet te ontkalken

Hoe een wasmachine kiezen?

Er zijn verschillende criteria om rekening mee te houden:

> De grootte van je gezin

Ben je met 4 thuis? Dan volstaat een wasmachine met een capaciteit van 7 tot 8 kg. Ben je met meer, dan kies je beter een maat groter. Er bestaan zelfs machines die tot 17 kg wasgoed kunnen wassen!

> Het energieverbruik

De zuinigste modellen dragen het label A. Ze verbruiken minder water en energie. De meeste merken verkopen vandaag dit type zuinige toestellen: Haier, Zanussi, Siemens, Bosch, Miele, AEG, Whirlpool, …

> De snelheid van de trommel

Hoe hoger de snelheid, hoe droger je kleren uit de wasmachine komen, waardoor ze minder lang in de droogkast of op de waslijn moeten. Je kleren zijn bovendien ook beter beschermd bij een hoge rotatiesnelheid. Ga voor 1400 tot 1600 toeren per minuut.

> Het geluidsvolume

Sommige modellen zijn stiller dan andere. Houd dus ook daar rekening mee, voor je eigen geluidscomfort en dat van je buren.

> De veiligheid

Kies voor een model dat is uitgerust met de functie aquastop om je te beschermen tegen waterschade. Zodra er een lek wordt gedetecteerd, stopt de watertoevoer immers automatisch.

Heeft jouw machine deze functie niet? Geen nood, we vertellen je wat je moet doen bij een waterlek en hoe een waterlekdetector in de toekomst schade kan vermijden.

→ Tip 6: stem de capaciteit van je wasmachine af op de grootte van je gezin

Wat het drogen van je wasgoed betreft: laat je was indien mogelijk natuurlijk drogen in plaats van je droogkast te gebruiken. En het water van de droogkast? Giet het niet meer weg, want ook dat kan gerecupereerd worden om zo water te besparen…

* Berekening op basis van een verdeling 40% elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren en 60% verbruik tijdens de daluren met een EASY-contract: gemiddeld tarief van 0,24 €/kWh.