Een nieuwe cv-ketel is snel terugverdiend!

Je cv-ketel vervangen is een investering die sneller terugverdiend is dan je denkt. We hebben het voor je uitgerekend.

13/02/2019 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Het is niet makkelijk om te beslissen wanneer je best je verwarmingsketel vervangt. Werkt je cv-ketel plots niet meer, start hij niet meer op of verwarmt hij tot op de verkeerde temperatuur? Lekt hij? Heeft hij met andere woorden vaak panne? Dan is er slechts één oplossing: hem zo snel mogelijk vervangen om terugkomende en hoog oplopende herstellingskosten te vermijden.

Is je ketel gewoon oud ☺ (ouder dan 15 jaar), maar werkt hij nog prima, dan ben je niet snel geneigd om een nieuwe cv-ketel te kopen. Het is nochtans een investering die loont! Het bewijs …

Hoe lang duurt het voor je de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel hebt terugverdiend?

Gewoonlijk bespaar je met een gascondensatieketel tot 30% energie ten opzichte van een klassiek systeem, waardoor de investering na gemiddeld 7 tot 10 jaar terugverdiend is. We hebben het voor je uitgerekend:

Als je een warmtepomp installeert, dan verdien je de kosten na ongeveer 15 jaar terug. Over een periode van 20 jaar liggen de gebruikskosten van een warmtepomp (installatie, onderhoud, verbruik, subsidies) lager dan bij een condensatieketel op gas of een stookolieketel.

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

De prijs hangt natuurlijk af van het type ketel, het vermogen ervan, de energiebron en de verschillende premies die de gewesten toekennen. Sinds 26 september 2015 is de Europese Ecodesign-richtlijn van kracht. Die bepaalt dat alleen nog condensatieketels verkocht mogen worden, want die bieden een beter rendement (tot 109%). Ook een warmtepomp behoort tot de mogelijkheden. Er bestaan immers verschillende verwarmingssystemen. Maar wat is hun prijskaartje?

Een condensatieketel op stookolie of op aardgas

Houd rekening met een gemiddelde prijs van 5000 € voor een gascondensatieketel (installatie inbegrepen), ook al zijn er al instapmodellen vanaf 3500 €. Afhankelijk van je energiebehoeften en de grootte van je woning kan de prijs van een dergelijke installatie oplopen tot 8000 €. Wat kost je een nieuwe gasketel? Vul een paar vragen in en krijg een prijsinschatting.

De prijs van een condensatieketel op stookolie ligt een beetje hoger. De prijzen beginnen rond de 7000 € (installatie inbegrepen). Gezien het wetsvoorstel om de verkoop van mazoutketels na 2035 te verbieden, is het misschien het uitgelezen moment om over te stappen van stookolie op aardgas. Je bespaart er alvast een flinke duit mee: ongeveer 300 €/jaar op brandstof en onderhoud. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je niet steeds opnieuw stookolie moet inslaan.

Een warmtepomp

Omdat er zo veel verschillende systemen en woningen zijn, is het moeilijk om een gemiddelde prijs te geven. Voor een dergelijk systeem tel je al gauw zo’n 15 000 € neer, dus 50 tot 100% meer dan voor een condensatieketel.

Hoe een verwarmingsketel kiezen?

Je energiebehoeften en je woning bepalen je keuze. Een gascondensatieketel is vandaag de meest aangewezen oplossing voor een bestaande woning, of het nu uit budgettaire of ecologische overwegingen is.

Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan is een warmtepomp gekoppeld aan zonnepanelen een duurzame optie.

Wil je een gratis offerte voor je cv-ketel? Vul dan het formulier in. Onze verwarmingsexperts nemen binnen de 2 werkdagen contact met je op.

Lees ook