Wat is de ideale grootte van je thuisbatterij?

Investeer je beter in een kleine of een grote thuisbatterij? Groter is beter, zo blijkt, en daar zijn allerlei objectieve redenen voor. Hier lees je er meer over.

05/01/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Met de grootte van de thuisbatterij bedoelen we de opslagcapaciteit. Dit is een van de 5 criteria om thuisbatterijen te vergelijken en waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk. De batterijen van de populairste merken - LG, Solax, Tesla, Schneider, Mercedes, … - hebben een capaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Wat is voor jou de ideale grootte? En hoe bepaal je die?

Beter een grote of een kleine thuisbatterij kopen?

Stem de grootte van je toekomstige batterij af op twee elementen:

  • de productiecapaciteit van je zonnepanelen,
  • je stroomverbruik.

Ons advies als je een thuisbatterij koopt

Let op dat je geen batterij met een te krappe capaciteit koopt. Waarom zou je trouwens? De grootste modellen zijn niet noodzakelijk de duurste. Laat dus een batterij installeren die je jaarlijkse stroomverbruik dekt. Anders krijg je achteraf misschien spijt, want meerdere argumenten pleiten voor een grotere batterij…

Waarom zou je een grote(re) thuisbatterij kopen?

Je hebt minstens 3 redenen om een thuisbatterij met een ruime capaciteit te kopen:

  • In Vlaanderen heb je recht op een hogere aankooppremie.
  • Je kan een zelfverbruik tot 75% bereiken.
  • Je vermijdt verbruikspieken, een aspect dat belangrijk wordt wanneer Vlaanderen in 2022 het capaciteitstarief invoert.

We leggen dit graag uit.

Ga voor een hogere aankooppremie

De Vlaamse regering verleent tot 31 december 2024 een premie voor de aankoop van een thuisbatterij. De premie bedraagt 250€ per kWh bruikbare capaciteit van de batterij, met een plafond van 3200€ en maximaal 35% van de factuur tot 31 maart 2021. Voor batterijen tot 6 kWh stijgt het bedrag tot 300€ per kWh aan bruikbare capaciteit vanaf 1 april 2021. Voor batterijen van 6 tot 9 kWh gaat het om 250€ per extra kWh bovenop de 300€ per kWh tot 6 kWh (dus 6 x 300€ + 2 x 250€). Maar boven 9 kWh wordt er geen premie meer toegekend. De premie wordt bovendien afgetopt op 2550€ of maximaal 40% van de factuur. Deze bedragen zullen vervolgens elk jaar een beetje dalen.

Als je tussen 1 april en 31 december 2021 een batterij van 2,2 kWh koopt, kan de premie oplopen tot 660€.

Maar als je tijdens dezelfde periode een batterij van 8 kWh kiest, dan ontvang je 2300€ aan premie. Daarmee is bijna 25% van je investering gedekt. Bij een batterij van 2,2 kWh is dat gemiddeld maar 10%, als je al recht hebt op de premie.

Verhoog je zelfverbruik en verminder de injectie in het net

Zonder batterij bedraagt je zelfverbruik - het deel van de opgewekte energie van je zonnepanelen dat je verbruikt tijdens de productie - ongeveer 30%.

Met een batterij van 2,2 kWh loopt je zelfverbruik in het beste geval op tot een gemiddelde van 50%. Maar in de zomer, als je zonnepanelen meer stroom produceren, slaag je er waarschijnlijk niet in om alle opgewekte elektriciteit meteen te verbruiken. Als je batterij dan aan de kleine kant is, zit ze snel vol en verlies je een gedeelte van de stroom die je produceert. In de winter is dit waarschijnlijk niet het geval. Het is daarom belangrijk om een zicht te krijgen over je jaarverbruik en ervoor te zorgen dat je het hele jaar door je besparingen maximaliseert.  

Een voorbeeld maakt dit duidelijk. We gaan ervan uit dat je zonnepanelen in de zomer gemiddeld 17 kWh produceren en dat je een kleine batterij van 2,2 kWh hebt gekocht. Je zelfverbruik bedraagt 30% van je productie, dus 5 kWh. Je houdt dan nog 12 kWh over, maar daarvan kan je slechts 2,2 kWh opslaan in je batterij. De resterende 9,8 kWh injecteert je installatie in het net en die gaan dus verloren. Neem je een grotere batterij, eentje van 5,8 kWh, dan bespaar je meer, want er komt dan maar 6,2 kWh in het net terecht.

Wij hebben berekend hoeveel het je jaarlijks opbrengt als je een batterij van 5,8 kWh installeert in plaats van één van 2,2 kWh. Daarbij zijn we uitgegaan van de gemiddelde dagelijkse stroomproductie uit zonnepanelen in België, in elk seizoen. De onderstaande infografiek laat zien dat er een groot verschil in zelfverbruik is met een grotere batterij. Met de batterij uit ons voorbeeld, dus één van 5,8 kWh, bespaar je jaarlijks 445€, terwijl een batterij van 2,2 kWh je maar 215€ opbrengt.

Als je een thuisbatterij met een grotere capaciteit koopt, vermijd je dus elk probleem. Bovendien loopt je zelfverbruik op tot 60% en in sommige gevallen zelfs tot 75% van je productie! Je verbruikt dus een veel groter deel van je eigen zonne-energie. En je bespaart maximaal op je energiefactuur!

Beheer beter je verbruikspieken

De VREG, de Vlaamse energieregulator, wijzigt op 1 januari 2022 de methode om het tarief van de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consumenten. Je batterij helpt je om zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Je neemt dus minder stroom af van het net, zodat het risico op pieken verkleint. Dat betekent nog meer besparingen.

Is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

In Vlaanderen

In Wallonië

In Wallonië is een thuisbatterij nog niet rendabel. Daar geldt nog het principe van de terugdraaiende meter (die je laat besparen). Een batterij levert er onvoldoende op om het prosumententarief te compenseren.

In Brussel

Wie in Brussel in een thuisbatterij investeert, bespaart op zijn elektriciteitsfactuur, maar niet genoeg om de prijs van de batterij over de hele levensduur ervan te compenseren.

Ontdek ook de plus- en minpunten als je van plan bent om te investeren in een thuisbatterij.

Welke thuisbatterij kopen?

Om je te helpen de juiste batterij te kiezen, hebben wij 3 thuisbatterijen met elkaar vergeleken.

Download ook gratis onze volledige gids over thuisbatterijen.