Je terugdraaiende teller in Vlaanderen: behouden tot 2025 of niet?

Wie in Vlaanderen zonnepanelen heeft en nog een analoge meter heeft, kan die analoge meter behouden tot 1 januari 2025. Zo valt nog een beetje langer van de terugdraaiende teller te genieten. Voor wie geldt dit? En is het een goed idee? Vraag en antwoord.
Paul D.
22/06/2022 |

Midden januari 2021 werd besloten dat de terugdraaiende teller in Vlaanderen wordt afgeschaft. Dat geldt voor alle eigenaars van zonnepanelen die een digitale meter hebben. Voor wie nog niet zo’n meter heeft, loopt de installatieperiode voor digitale meters in Vlaanderen tussen april 2021 en het einde van het jaar 2029. Er is besloten dat zodra de digitale meter geïnstalleerd is, automatisch wordt overgeschakeld op het nieuwe systeem met injectietarief

Bepaalde eigenaars van fotovoltaïsche panelen kunnen ervoor kiezen hun analoge meter te behouden tot 1 januari 2025. Tot die datum blijven ze dus profiteren van het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief.

 

Wie kan de analoge meter tot 2025 behouden?

Volgens het akkoord dat de Vlaamse regering en Fluvius op 18 februari 2021 hebben gesloten, moet aan 2 voorwaarden worden voldaan:

  1. De zonnepanelen moeten vóór 1 januari 2021 zijn geïnstalleerd;
  2. De fotovoltaïsche installatie moet minder dan 15 jaar oud zijn.

Jessica heeft zonnepanelen laten installeren en heeft nog een analoge meter. De nieuwe maatregel is dus op haar van toepassing en ze heeft enkele vragen ...

Wanneer wordt mijn analoge meter vervangen door een digitale meter?

De installatieperiode van de digitale meters begint in 2019. Alle woningen in Vlaanderen moeten er eind 2029 een digitale meter hebben.

Wanneer de digitale meter wordt geplaatst, hang af van je woonplaats. Voor meer informatie over de voorziene installatiedatum van je digitale meter bij jouw thuis, verwijzen we je door naar de planningstool op de site van Fluvius.

Je kunt je analoge meter behouden tot 2025!

Inderdaad. Wanneer Fluvius je laat weten dat er een digitale meter bij je kan worden geïnstalleerd, kun je aan Fluvius laten weten dat je je analoge meter tot begin 2025 wilt behouden in overeenstemming met het akkoord dat in februari 2021 tussen de Vlaamse regering en Fluvius is gesloten.

Is het een goed idee om mijn analoge meter tot 2025 te behouden?

In de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter te behouden, zodat je kunt blijven profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller met prosumententarief.

Maar als je een hoog zelfverbruik hebt, kan het beter zijn om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te kiezen, want je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je daadwerkelijk van het elektriciteitsnet afgenomen verbruik. Ieder situatie is anders, ga zelf na wat voor jou het interessantste is voor je een beslissing neemt.

Houd ook in de gaten dat je bij plaatsing van de digitale meter voor eind 2025 aanspraak kunt maken op een financiële compensatie omdat je niet langer van een terugdraaiende teller profiteert. Die compensatie zou een rendement van 5% voor je installatie moeten garanderen. De premie moet ten laatste 6 maanden na de installatie van de digitale meter worden aangevraagd en ten laatste op 31 december 2025. Kies je ervoor om je analoge meter voorlopig te behouden, dan moet je je digitale meter dus zo vroeg mogelijk in 2025 laten installeren om nog recht te hebben op de premie. Meer info over deze retroactieve premie vind je hier.  

Als ik kies voor een digitale meter, kom ik dan automatisch in het systeem met injectietarief terecht?

Ja. Zodra de digitale meter geïnstalleerd is, geldt het systeem met injectietarief voor jou.

Concreet betekent dit dat de elektriciteit die je afneemt en die welke je injecteert op het netwerk, apart gemeten worden door je digitale meter. Je betaalt enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt, en je ontvangt anderzijds een bepaald bedrag voor de elektriciteit die je injecteert op het netwerk. Dat bedrag wordt het ‘injectietarief’ genoemd en wordt rechtstreeks door je elektriciteitsleverancier berekend. Je krijgt het te zien op je jaarfactuur.

Goed om weten: in het systeem met injectietarief betaal je geen prosumententarief meer!

Je vindt een overzicht van de meest gestelde vragen over het einde van de terugdraaiende teller en het nieuwe injectietarief op onze website.