Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor je zonnepanelen gaat plaatsen, moet je verschillende aspecten van je dak controleren. Het type dakbedekking, de waterdichtheid, de oriëntatie, de isolatie, de ventilatie, ... Er mag niets aan het toeval worden overgelaten. Een samenvatting.
Paul
Paul D.
21/12/2020 |
Je dak voorbereiden om zonnepanelen te plaatsen

Je dak controleren is een van de eerste stappen om zeker te zijn dat het geschikt is voor zonnepanelen.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Het is uiteraard het veiligste om een professionele installateur in te schakelen om de capaciteit van je dak te analyseren. Toch kan je voor hij langskomt en voor je zonnepanelen koopt zelf al enkele zaken nagaan.

Denk bijvoorbeeld aan de oriëntatie en de hellingshoek van je dak, de schaduw die erop valt, de afmetingen ervan en dus de beschikbare oppervlakte. In ons artikel ‘Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?’ vertellen we je waar je zeker op moet letten.

De ‘scan’ van je dak gaat echter verder dan dat. Het is ook goed om samen met een specialist nog andere criteria onder de loep te nemen en je de volgende vragen te stellen ...

Is de draagstructuur van je dak stevig genoeg?

Zonnepanelen oefenen krachten uit op de structuur van je dak.

Dat komt uiteraard door hun gewicht. Maar zeker als je woning vrij recent is, is deze factor vaak verwaarloosbaar. Is je woning iets ouder, dan moet de structuur mogelijk verstevigd worden.

Ook de winddruk speelt een rol. Een huis op het platteland wordt meer blootgesteld aan wind dan een woning in de stad. Hoe hoger de woning, hoe sterker ook de winddruk. Ook andere factoren hebben een impact: de helling van het dak, de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de randen (het uiterste punt van het dak aan de kant van de puntgevel), de nabijheid van windobstakels zoals een schoorsteen, ... Stuk voor stuk beïnvloeden ze de kracht die de wind uitoefent op je zonnepanelen en dus op je dak. Deze windbelasting bepaalt dan ook de manier waarop de panelen bevestigd worden en of er al dan niet ballast moet worden voorzien, die je dak uiteraard moet kunnen dragen.

Dat geldt voor een schuin dak, maar nog meer voor een plat dak waarvoor de keuze van de ballast en de bevestiging onder andere afhangt van de draagcapaciteit van je dak.

Moeten er in de nabije toekomst dakwerken gebeuren?

Dakpannen of leien die vervangen moeten worden, de plaatsing van een dakraam, isolatiewerken, ... Om overbodige kosten en de demontage en herinstallatie van je zonnepanelen te vermijden, kan je beter eerst komaf maken met eventuele dakwerken.

Goed om weten: 20 tot 30% van het warmteverlies gebeurt langs het dak. Reken dus maar uit hoeveel energie je kan besparen dankzij een goede dakisolatie. Zorg daarom nog voor je zonnepanelen plaatst dat de isolatie van je dak optimaal is en je investering levert dubbel zoveel op.

Is de ventilatie van je zonnepanelen mogelijk?

Alles hangt af van de ligging van je toekomstige zonnepanelen ten opzichte van het dakoppervlak. Het is een factor om rekening mee te houden bij de keuze van het type zonnepanelen en vooral bij de plaatsing ervan. De achterkant van de zonnepanelen moet immers verlucht kunnen worden om verhitting en dus vermogens- en rendementsverlies te voorkomen.

Als je een hellend dak hebt, is de ventilatie van je zonnepanelen makkelijker als ze boven op de dakbedekking worden geplaatst (op rails) dan wanneer ze geïntegreerd worden in het dak en dus dienstdoen als dakbedekking.

De ventilatie van zonnepanelen op een plat dak is eenvoudiger, omdat de modules meestal op een metalen frame worden geplaatst met een correcte hellingshoek en oriëntatie.

Is mijn dakbedekking geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een pannendak en een leien dak

Dit is de meest gangbare configuratie en er is geen enkele tegenindicatie om een zonnepaneleninstallatie te plaatsen op dit soort dakbedekking, behalve als de pannen of leien in slechte staat zijn, beschadigd zijn of bedekt zijn met een dikke laag mos. Er is echter wel een kleine kanttekening voor leien daken: ga na of de leien geen asbest bevatten. Als er asbest aanwezig is, verbiedt de wet de plaatsing van zonnepanelen op dit soort dakbedekking. Vermijd ook de plaatsing van zonnepanelen op natuurleien van meer dan 20 jaar oud, want die zouden weleens te breekbaar kunnen zijn.

Zonnepanelen op een groendak

Er wordt afgeraden om zonnepanelen te plaatsen op een groendak. Omdat zonnepanelen nu eenmaal een groot oppervlak innemen, is het moeilijk om ook de vegetatie te behouden. Wat nog belangrijker is, is dat het brandrisico stijgt. Als het in de zomer heet is, kan de gegenereerde warmte onder de zonnepanelen oplopen tot 70 °C. Ook het waterbeheer zou moeilijk worden. Voor een rieten dak gelden trouwens dezelfde opmerkingen.

Zonnepanelen op een zinkdak

Het is niet verboden als het metaal minstens 0,5 mm dik is, maar de plaatsing is ingewikkelder. Ook voor daken met pannen in asfalt is dat zo. De panelen zouden bovendien de dakstructuur kunnen beschadigen en de waterdichtheid in het gedrang brengen omdat er perforaties nodig zijn om de bevestigingsstukken te plaatsen.

Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd op een dak?

Op een hellend dak

Voor ze geïnstalleerd worden op het dak, worden de zonnepanelen op bevestigingshaken op het onderdak geplaatst. Daarna wordt de dakbedekking teruggeplaatst zonder daarbij te raken aan de waterdichtheid van het dak. Voor de panelen op hun plaats worden gelegd, worden er profielen (metalen staven) geplaatst op de bevestigingshaken.

Op een plat dak

Er wordt een helling gecreëerd aan de hand van een bevestigingskader waaraan de panelen worden bevestigd met behulp van tegengewichten. Er bestaan nu ook zonnepanelen die je kan uitrollen als een tapijt en waaronder een beschermfolie wordt gelegd.

Is je dak helemaal klaar én geschikt voor zonnepanelen? Twijfel dan niet langer. De investering is meer dan rendabel, ongeacht het gewest waar je woont. Ontdek hier hoe rendabel je zonnepanelen zullen zijn.