Hoe moet je je woning isoleren om het de hele zomer koel te houden? Hier volgen 6 tips.

1. Verduister je woning en kies voor thermische gordijnen

De woning verduisteren is de eerste stap om ze te beschermen tegen de warmte. Kies wel het juiste moment, naargelang de oriëntatie van de ramen. De ramen aan de westkant zorgen voor de meeste warmte. Als je het huis overdag verlaat, vergeten dan niet de luiken te sluiten, de gordijnen dicht te doen of de rolluiken te laten zakken vóór je vertrekt. Blijf je thuis, kies dan best voor thermische gordijnen. Deze zijn zeer praktisch: ze laten wel licht maar geen warmte door!

2. Gebruik je ventilator op een slimme manier

Richt de ventilator op een waterbron. Zo verlaag je in de zomer de temperatuur in je huis.

Airco is zeer praktisch om het huis af te koelen. Het enige nadeel: het verbruikt redelijk wat energie en is dus niet echt ecologisch. Je kiest beter voor een ventilator. Denk je dat een ventilator alleen maar warme omgevingslucht mengt? Niet dus! Richt hem op een waterbron (een bak met ijsblokjes of een vochtige handdoek, koelelementen zoals voor de frigobox, …). Door de verstuiving van dit water dat door de ventilator in de lucht wordt verspreid, zal je gauw enkele graden winnen.

3. Schakel elektrische toestellen uit

Tv, pc, printer, tv-recorder, … Elektrische toestellen verbruiken niet alleen energie, ze produceren er ook: warmte. Schakel ze volledig uit (geen waakstand) en de temperatuur zal veel draaglijker worden. Ook je oven gebruik je in de zomer beter zo min mogelijk.

4. Vertrouw op je planten

Zet alle planten in de warmste kamer van je huis; zo koelt het toch een paar graden af.
Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen en je huis beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig worden begoten, kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Zet dus gerust al je planten in de warmste kamer van je huis. Plant buiten zo veel mogelijk bomen en struiken, hun schaduw is goed voor je huis. Daken en gevels met begroeiing zijn ook uitstekend om je woning te isoleren tegen de zomerse warmte.

5. Isoleer de muren

Een goed geïsoleerd huis heeft vele voordelen, in de winter maar zeker ook in de zomer! Voor een aangename temperatuur gaat er niets boven het isoleren van de muren langs de buitenkant. In de zomer houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten, in de winter de koude. De buitenmuur dient dus volledig voor het opvangen van de temperatuurverschillen. Maar ook spouwmuren kun je isoleren.

6. Isoleer het dak

Dakisolatie is in de zomer de beste bescherming tegen de warmte
Het dak ten slotte, wordt meer voor de zomer dan voor de winter geïsoleerd. Wanneer de zon brandt, kan de temperatuur op het dak oplopen tot … 80 °C! Om een gemiddelde binnentemperatuur van 20 °C te behouden, is dakisolatie uitermate aanbevolen. Een goede dakisolatie voor een bestaande woning moet minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Een hellend dak wordt anders geïsoleerd dan een plat dak. Je vindt alle details voor een goede dakisolatie in onze Isolatiegids.

Voor advies over isolatie en de keuze van het juiste materiaal kan je terecht bij de isolatie-experten van ENGIE. Ze maken vrijblijvend een gratis offerte en adviseren je over de beschikbare isolatiepremies.

Wil je alles weten over isolatie en een idee krijgen van de kostprijs? Download dan het gratis e-book ‘Je woning isoleren stap voor stap’.

Facebook Comments