6 tips om je huis koel te houden

Hoe moet je je woning isoleren en beschermen om het de hele zomer koel te houden? Hier volgen 6 tips.
Paul D.
13/05/2024 |

1. Verduister je woning en kies voor thermische gordijnen

De woning verduisteren is de eerste stap om ze te beschermen tegen de warmte. Kies wel het juiste moment, naargelang de oriëntatie van de ramen. De ramen aan de westkant zorgen voor de meeste warmte. Als je het huis overdag verlaat, vergeten dan niet de luiken te sluiten, de gordijnen dicht te doen of de rolluiken te laten zakken vóór 10u’s morgens. Blijf je thuis, kies dan best voor thermische gordijnen. Deze zijn zeer praktisch: ze laten wel licht maar geen warmte door!

2. Gebruik een ventilator in plaats van airco

Airco is zeer praktisch om het huis af te koelen. Maar het gerbruikt wel veel energie. Het hangt natuurlijk af van het type oplossing... Tussen een mobiele airco en een vaste airco, welke verbruikt en kost dus het meest? Laten we ter vergelijking een kamer van ongeveer 30 m² nemen met een koellast van 1800W en een begintemperatuur buiten van 26 °C. Als je je airco 40 dagen lang elke dag 8 uur laat draaien, wat overeenkomt met de warmste periode van het jaar, dan:

  • Kost de koeling met een mobiele airco je ongeveer 65€/jaar;
  • Kost de koeling met een vast airconditioningsysteem je ongeveer 25€/jaar.

De zuinigste optie is misschien nog steeds de ventilator (0,1 kWh). Denk je dat een ventilator alleen maar warme omgevingslucht mengt? Niet dus! Richt hem op een waterbron als een bak met ijsblokjes of een vochtige handdoek, koelelementen (zoals voor de frigobox), etc. Door de verstuiving van dit water dat door de ventilator in de lucht wordt verspreid, zal je gauw enkele graden winnen.

Is airco toch je enige keuze? Dan geven we je wel graag enkele tips mee…

Vaste of mobiele airco?

Hoewel een mobiele airco voordelen biedt – je kan hem van de ene kamer naar de andere verplaatsen en hij goedkoper is (200€ tot 800€ tegenover 600€ tot 1.200€ voor een vaste airco, exclusief installatiekosten) – maakt hij wel meer lawaai en is hij minder doeltreffend als zijn afvoerslang voor warme lucht niet naar buiten hangt. Maar dan moet je uiteraard een deur of raam openen, waardoor de warme lucht even snel weer binnen komt als ze naar buiten ging. Wat op zijn beurt tot overmatig verbruik van de airco leidt …

Met een vaste airco heb je dat probleem niet, omdat die is uitgerust met een eenheid voor binnen en een andere voor buiten. Sommige modellen zijn bovendien omkeerbaar, zodat ze in de winter kunnen opwarmen!

Hoe het verbruik van je airco verminderen?

  • Kies een toestel waarvan het vermogen is afgestemd op de grootte van de kamer die afgekoeld moet worden.
  • Houd deuren en ramen gesloten wanneer je je airco gebruikt.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur nooit meer dan 7 of 8 °C onder de buitentemperatuur ligt.
  • Gebruik hem niet ’s nachts.
  • Ga voor een model met warmtepomp, want dit systeem is doeltreffender en energiezuiniger.
  • Controleer regelmatig de filters.
  • Heb je zonnepanelen? Zet de airco dan aan tijdens de productiepiek van je zonnepanelen. Perfect om je zelfverbruik te vergroten en de impact van je airco op je energiefactuur te drukken. Mooi meegenomen: die piek valt meestal samen met de warmste uren van de dag. ;-)

3. Schakel elektrische toestellen uit

Tv, pc, printer, tv-recorder, … Elektrische toestellen verbruiken niet alleen energie, ze produceren er ook: warmte. Schakel ze volledig uit (geen waakstand) en de temperatuur zal veel draaglijker worden. Ook je oven gebruik je in de zomer beter zo min mogelijk.

 4. Vertrouwen op planten, echte “natuurlijke airco”

 

Planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen en je woning beschermen tegen warmte. Ook planten in huis die regelmatig worden begoten, kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Zet dus gerust al je planten in de warmste kamer van je huis.

Maar welke planten kies je best? We hebben onze 5 favoriete groene airco’s die je huis lekker koel houden in de zomer op een rijtje gezet.

Plant buiten zo veel mogelijk bomen en struiken, hun schaduw is goed voor je woning. Daken en gevels met begroeiing zijn ook uitstekend om je woning te isoleren tegen de hoge zomerse warmte.

5. Isoleer de muren

Ontdek de 5 voordelen van een goed geïsoleerde woning, in de winter maar zeker ook in de zomer! Voor een aangename temperatuur gaat er niets boven het isoleren van de muren langs de buitenkant. In de zomer houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten, in de winter de koudeDe buitenmuur dient dus volledig voor het opvangen van de temperatuurverschillen. Maar ook spouwmuren kun je isoleren.

6. Isoleer het dak

Het dak ten slotte, wordt meer voor de zomer dan voor de winter geïsoleerd. Wanneer de zon brandt, kan de temperatuur op het dak oplopen tot … 80°C! Om een gemiddelde binnentemperatuur van 20°C te behouden, is dus dakisolatie uitermate aanbevolen. Een goede dakisolatie voor een bestaande woning moet minstens 18 tot 20 cm dik zijn. Een hellend dak wordt anders geïsoleerd dan een plat dak.

Je vindt alle details voor een goede dakisolatie in onze Isolatiegids.

Voor advies over isolatie en de keuze van het juiste materiaal kan je terecht bij de isolatie-experten van ENGIE. Ze maken vrijblijvend een gratis offerte en adviseren je over de beschikbare isolatiepremies.