Een thuisbatterij apart kopen

Een thuisbatterij installeer je tegelijk met de zonnepanelen. Hoewel, niet per se! Je kunt hem ook later toevoegen. En dus enkel de thuisbatterij kopen. We wijzen je de weg bij de aankoop.

27/08/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

De thuisbatterij. Tot voor kort een vrij onbekende, maar intussen is ze ook ontdekt door eigenaars van zonnepanelen die graag hun zelfverbruik willen verhogen. En op de elektriciteitsfactuur willen besparen.

Dit geldt vooral voor Vlaanderen, sinds daar het systeem met injectietarief is ingevoerd en het systeem met de terugdraaiende meter is afgeschaft, en nu er in 2022 het capaciteitstarief wordt ingevoerd. Vlaanderen is op dit moment het enige gewest waar de aankoop van een thuisbatterij rendabel is, vooral dankzij het bestaan van een premie tot 2024.

Hoe zit het in Brussel en Wallonië? In de hoofdstad levert een thuisbatterij nog onvoldoende besparing op omdat men daar nog steeds groenestroomcertificaten krijgt. In het zuiden van ons land is het systeem met de terugdraaiende teller nog altijd van toepassing, en doet het net dus dienst als batterij.

Een thuisbatterij toevoegen aan een bestaand fotovoltaïsch systeem

Veel mensen stellen zich de vraag: ik heb al zonnepanelen, kan ik een thuisbatterij 'los' kopen? Moet zo'n thuisaccu niet tegelijk met de fotovoltaïsche panelen worden geplaatst?

Het is zeker mogelijk een 'stand alone' thuisbatterij te kopen. De thuisbatterij en de zonnepanelen hoeven niet tegelijk te worden aangeschaft en geplaatst. Wel verdien je je investering sneller terug als je ze tegelijk koopt. Bovendien kan de installatie dan in één keer gebeuren.

De belangrijkste voorwaarde voor de aanschaf van een thuisbatterij? Je hebt een digitale meter nodig.

Goed om te weten: voldoe je aan de voorwaarden om je analoge meter te houden en het systeem met de terugdraaiende teller te blijven gebruiken tot 2025, dan is de aanschaf van een batterij nog niet rendabel, omdat het elektriciteitsnet dienstdoet als batterij.

Systemen met DC-batterijen en AC-batterijen

Bij de aankoop van een thuisbatterij zijn er twee opties als je zonnepanelen bezit:

  • Het systeem met en DC-batterij

Met dit type configuratie maakt de omvormer  van je zonnepanelen plaats voor een hybride omvormer (als je fotovoltaïsche installatie dat toelaat en ze compatibel is met een hybride omvormer). De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt in één keer in gelijkstroom omgezet en het productieoverschot kan rechtstreeks op de batterij worden opgeslagen. Bovendien wordt de informatie over de fotovoltaïsche productie en de opslag in de batterij samen opgeslagen in slechts één applicatie.

  • Het systeem met een AC-batterij

Met deze configuratie behoud je de omvormer van je zonnepanelen en wordt er een tweede omvormer geplaatst, speciaal voor de batterij. De elektriciteit wordt dus twee keer omgezet en het geheel neemt meer ruimte in beslag. Wel is dit systeem compatibel met alle bestaande fotovoltaïsche systemen, zelfs met micro-omvormers.

Het grootste nadeel: wanneer de omvormer en de batterij van een verschillende fabrikant komen, kunnen de gegevens over de productie van de panelen en de opslaggegevens van de batterij niet samen worden gebracht in één applicatie. De meting van je zelfverbruik is dan misschien minder duidelijk.

Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen en batterij wordt er standaard geopteerd voor een hybride omvormer.

Ontdek hier ook de 5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen.

Een thuisbatterij kopen bij ENGIE

ENGIE verkoopt nu ook losse batterijen. Tot voor kort verkochten we alleen thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen.

De Solax Triple Power thuisbatterij

De LG Chem Resu is:

  • een lithium-ionbatterij
  • voorzien van een hybride SolarEdge StoreEdge omvormer (DC-batterij)
  • uitgerust met een laadvermogen van 3,3 tot 5 kW
  • beschikbaar met 5 totale opslagvermogens: 3,3 kWh, 6,5 kWh, 7 kWh, 9,8 kWh en 13,1 kWh
  • voorzien  van 10 jaar garantie of 2950 laad- en ontladingsbeurten (12 jaar voor de omvormer + 2 jaar voor de installatie)

Binnenkort: AC-batterijen

Bij ENGIE breiden we ons aanbod voortdurend uit om onze klanten een zo breed mogelijk gamma te bieden. Zo kunnen we aan ieders behoefte voldoen. Naast onze systemen met DC-batterijen hebben we binnenkort ook systemen met AC-batterijen in ons gamma (zie hoger).

Goed om te weten: wanneer je je batterij kiest, zie het dan groots. Een batterij met een grotere capaciteit, is niet noodzakelijk veel duurder en kan je extra voordelen bieden: hogere premie, meer opslag, hoger zelfverbruik enz. Wil je er alles over te weten komen? Lees dan ook ons artikel 'Wat is de ideale grootte van je thuisbatterij?'.

ENGIE begeleidt je bij de keuze van je thuisbatterij

Je hebt zonnepanelen en je wilt graag een thuisbatterij toevoegen? Wij bekijken met jou of de investering rendabel is. Daarbij bekijken we onder meer:

  • of je elektriciteitsverbruik voldoende hoog is;
  • of je genoeg zonne-energie produceert;
  • of je op de juiste plek ruimte hebt voor de veilige installatie van de thuisbatterij en de omvormer.

De installatie is eenvoudig en neemt slechts enkele uren in beslag.

Hoeveel zal je toekomstige batterij ongeveer gaan kosten?

We hebben de kosten berekend voor 2 thuisbatterijen met verschillende capaciteit. Deze berekening is uitsluitend geldig voor Vlaanderen.

Losse thuisbatterij van 5,8 kWh

Op basis van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4500kWh.

Aankoopprijs batterij + hybride omvormer: +/- 4800€

Premie: 1560€

Aankoopprijs na de premie: 3240€

Je eigen verbruik stijgt 30% naar 60%. Dat wil zeggen 318€ extra besparing op je energiefactuur in het eerste jaar na aankoop van de thuisbatterij. Na +/- 10 jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend (afhankelijk van je eigen verbruik).

Losse thuisbatterij van 11,6 kWh

Op basis van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 8300 kWh.

Aankoopprijs batterij + hybride omvormer: +/- 7590€

Premie: 2550€

Aankoopprijs na de premie: 5040€

Je eigen verbruik stijgt 30% naar 60%. Dat wil zeggen 620€ extra besparing op je energiefactuur in het eerste jaar na aankoop van de thuisbatterij. Na +/- 8 jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend (afhankelijk van je eigen verbruik).

Wil je meer weten over deze thuisbatterijen? Download ons gratis e-book! En een gratis offerte kun je hier aanvragen!