Een thuisbatterij apart kopen

Een thuisbatterij installeer je tegelijk met de zonnepanelen. Hoewel, niet per se! Je kunt hem ook later toevoegen. En dus enkel de thuisbatterij kopen. We wijzen je de weg bij de aankoop.
Paul D.
02/01/2023 |

De thuisbatterij. Tot voor kort een onbekende, maar intussen is ze ook ontdekt door eigenaars van zonnepanelen die graag hun zelfverbruik willen verhogen. En op de elektriciteitsfactuur willen besparen.

Dit geldt vooral voor Vlaanderen, sinds daar het systeem met injectietarief is ingevoerd, het systeem met de terugdraaiende meter is afgeschaft, de toekenning van een premie tot in 2024 en nu er in 2022 het capaciteitstarief werd ingevoerd. Ook in Brussel doet de batterij haar intrede sinds de introductie van het systeem met injectietarief (november 2021). Er zijn geen premies, maar wel nog steeds groenestroomcertificaten voor de productie van zonnepanelen.

In Wallonië geldt nog steeds het systeem met terugdraaiende teller en dus doet het netwerk dienst als batterij.

Een thuisbatterij toevoegen aan een bestaand fotovoltaïsch systeem

Veel mensen stellen zich de vraag: ik heb al zonnepanelen, kan ik een thuisbatterij 'los' kopen? Moet zo'n thuisaccu niet tegelijk met de fotovoltaïsche panelen worden geplaatst?

Het is zeker mogelijk een 'stand alone' thuisbatterij te kopen. De thuisbatterij en de zonnepanelen hoeven niet tegelijk te worden aangeschaft en geplaatst. Wel verdien je je investering sneller terug als je ze tegelijk koopt. Bovendien kan de installatie dan in één keer gebeuren.

De belangrijkste voorwaarde voor de aanschaf van een thuisbatterij? Je hebt een digitale meter (in Vlaanderen) of een bidirectionele meter (in Brussel) nodig.

Goed om te weten: voldoe je aan de voorwaarden om je analoge meter te houden en het systeem met de terugdraaiende teller te blijven gebruiken tot 2025, dan is de aanschaf van een batterij nog niet rendabel, omdat het elektriciteitsnet dienstdoet als batterij.

Systemen met DC-batterijen en AC-batterijen

Bij de aankoop van een thuisbatterij zijn er twee opties als je zonnepanelen bezit:

  • Het systeem met en DC-batterij

Met dit type configuratie maakt de omvormer  van je zonnepanelen plaats voor een hybride omvormer (als je fotovoltaïsche installatie dat toelaat en ze compatibel is met een hybride omvormer). De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt in één keer in gelijkstroom omgezet en het productieoverschot kan rechtstreeks op de batterij worden opgeslagen. Bovendien wordt de informatie over de fotovoltaïsche productie en de opslag in de batterij samen opgeslagen in slechts één applicatie.

  • Het systeem met een AC-batterij

Met deze configuratie behoud je de omvormer van je zonnepanelen en wordt er een tweede omvormer geplaatst, speciaal voor de batterij. De elektriciteit wordt dus twee keer omgezet en het geheel neemt meer ruimte in beslag. Wel is dit systeem compatibel met alle bestaande fotovoltaïsche systemen, zelfs met micro-omvormers.

Het grootste nadeel: wanneer de omvormer en de batterij van een verschillende fabrikant komen, kunnen de gegevens over de productie van de panelen en de opslaggegevens van de batterij niet samen worden gebracht in één applicatie. De meting van je zelfverbruik is dan misschien minder duidelijk.

Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen en batterij wordt er standaard geopteerd voor een hybride omvormer.

Ontdek hier ook de 5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen.

Een thuisbatterij kopen bij ENGIE

ENGIE verkoopt nu ook losse batterijen. Tot voor kort verkochten we alleen thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen.

De Solax Triple Power thuisbatterij

De LG Chem Resu is:

  • een lithium-ionbatterij
  • voorzien van een hybride SolarEdge StoreEdge omvormer (DC-batterij)
  • uitgerust met een laadvermogen van 3,3 tot 5 kW
  • beschikbaar met 5 totale opslagvermogens: 3,3 kWh, 6,5 kWh, 7 kWh, 9,8 kWh en 13,1 kWh
  • voorzien  van 10 jaar garantie of 2950 laad- en ontladingsbeurten (12 jaar voor de omvormer + 2 jaar voor de installatie)

Binnenkort: AC-batterijen

Bij ENGIE breiden we ons aanbod voortdurend uit om onze klanten een zo breed mogelijk gamma te bieden. Zo kunnen we aan ieders behoefte voldoen. Naast onze systemen met DC-batterijen hebben we binnenkort ook systemen met AC-batterijen in ons gamma (zie hoger).

Goed om te weten: wanneer je je batterij kiest, zie het dan groots. Een batterij met een grotere capaciteit, is niet noodzakelijk veel duurder en kan je extra voordelen bieden: hogere premie, meer opslag, hoger zelfverbruik enz. Wil je er alles over te weten komen? Lees dan ook ons artikel 'Wat is de ideale grootte van je thuisbatterij?'.

ENGIE begeleidt je bij de keuze van je thuisbatterij

Je hebt zonnepanelen en je wilt graag een thuisbatterij toevoegen? Wij bekijken met jou of de investering rendabel is. Daarbij bekijken we onder meer:

  • of je elektriciteitsverbruik voldoende hoog is;
  • of je genoeg zonne-energie produceert;
  • of je op de juiste plek ruimte hebt voor de veilige installatie van de thuisbatterij en de omvormer.

De installatie is eenvoudig en neemt slechts enkele uren in beslag.

Hoeveel zal je toekomstige batterij ongeveer gaan kosten?

We hebben de kosten berekend voor 2 thuisbatterijen met verschillende capaciteit. Deze berekening is uitsluitend geldig voor Vlaanderen, omdat de andere gewesten geen premie aanbieden voor thuisbatterijen.

Losse thuisbatterij van 5,8 kWh

Op basis van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 5000 kWh.

Aankoopprijs batterij + hybride omvormer: +/- 6000€

Je eigen verbruik stijgt 30% naar 60%. Dat wil zeggen 542€ extra besparing op je energiefactuur in het eerste jaar na aankoop van de thuisbatterij. Na +/- 10,5jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend (afhankelijk van je eigen verbruik).

Losse thuisbatterij van 11,6 kWh

Op basis van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 8300 kWh.

Aankoopprijs batterij + hybride omvormer: +/- 8800€

Je eigen verbruik stijgt 30% naar 60%. Dat wil zeggen 1085€ extra besparing op je energiefactuur in het eerste jaar na aankoop van de thuisbatterij. Na +/- 9 jaar heeft de batterij zichzelf terugverdiend (afhankelijk van je eigen verbruik).

Houd er rekening mee dat je sinds 1 januari 2022 ook het bedrag van de milieubijdrage erbij moet tellen. Deze ecobijdrage wordt berekend op basis van het gewicht en verzekert dat je thuisbatterij nadien gratis wordt teruggenomen.

Wil je meer weten over deze thuisbatterijen? Download ons gratis e-book! En een gratis offerte kun je hier aanvragen!