Hoe wordt het bedrag 'al verbruikt' berekend?

‘Al verbruikt’ geeft het totale bedrag weer van je werkelijke dagverbruiken sinds het begin van de huidige facturatieperiode tot nu (= ten vroegste gisteren), tegen de energieprijzen volgens jouw contract. Het is dus de som van je verbruik voor je afname van elektriciteit en gas verminderd met het bedrag van je injectievergoeding.

Er is één uitzondering: wanneer je een tussentijdse afrekening in de loop van je facturatieperiode hebt gekregen (omdat je zonnepanelen hebt geplaatst, omdat je van meetregime bent veranderd, omdat je 2 klantnummers had voor je 2 energieën en je hebt beide energieën onder één klantnummer samengebracht...). In dat geval, toont 'Al verbruikt' het totale bedrag van je werkelijke verbruik sinds die tussentijdse afrekening tot nu en niet sinds het begin van de facturatieperiode. 

Indien je een tussentijdse afrekening maar voor één van je 2 energieën hebt ontvangen, toont 'Al verbruikt' het totale bedrag van je werkelijke verbruik sinds die tussentijdse afrekening tot nu voor de energie waarvoor je de tussentijdse afrekening hebt gekregen + het totale bedrag weer van je werkelijke verbruik sinds het begin van de facturatieperiode tot nu voor de andere energie.

Op het einde van de facturatieperiode zouden 'Al verbruikt' en 'Verwacht totaal' ongeveer gelijk moeten zijn. Maar indien je een tussentijdse afrekening hebt gekregen, zal dat het geval niet meer zijn aangezien 'Al verbruikt' met je ganse facturatieperiode niet meer overeenstemt.