Ik heb zonnepanelen laten plaatsen. Moet ik overschakelen naar een enkelvoudig tarief?

Om op deze vraag te kunnen antwoorden, hebben we zicht nodig op je persoonlijke situatie.

Ik heb een terugdraaiende teller:

Dan hangt de beslissing af van de verhouding tussen je totale verbruik van elektriciteit overdag en ‘s nachts.

  • Een enkelvoudige meter is voordeliger als je ongeveer evenveel energie (dag- en nachtverbruik samengeteld) verbruikt als je zonnepanelen produceren. Ook meer produceren dan verbruiken is een goede reden om je enkelvoudige meter te behouden.
  • Als je (veel) meer energie verbruikt dan je zonnepanelen produceren, behoud je beter je dag- en nachtmeter. Je kan dan ’s avonds en in het weekend genieten van het nachttarief voor elektriciteit.


Heb je een terugdraaiende meter, dan moet de netbeheerder langskomen om je meter aan te passen. Je moet de netbeheerder contacteren om een afspraak hiervoor te maken. Raadpleeg voor meer informatie de website van je netbeheerder (Vlaanderen, Wallonië, Brussel).

Opgelet wel: van zodra je een wijziging vraagt, kom je bij de netbeheerder op de lijst terecht voor het plaatsen van een digitale meter. Bedenk op voorhand of je dit wenst vooraleer je je aanvraag indient. Want van zodra je een digitale meter hebt, zal je overschakelen naar het injectietarief en draait je teller niet meer terug.


Ik geniet van het injectietarief:

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan is overschakelen naar een tweevoudig tarief een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. 

Heb je een digitale meter, dan is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief (of omgekeerd) simpel: je netbeheerder kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Hiervoor wordt een administratieve vergoeding aangerekend. Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (dag/ nacht) de overeenkomstige energieprijs toegepast.