Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd?

De digitale meters worden sinds juli 2019 geleidelijk overal in Vlaanderen geplaatst of vervangen door netbeheerder Fluvius. De Vlaamse Overheid heeft beslist om de uitrol van digitale meters bij eigenaren van zonnepanelen momenteel te pauzeren, dit tot begin april 2021. Daarnaast heeft ze in nasleep van de beslissing van het Grondwettelijk Hof eveneens beslist dat eigenaars met zonnepanelen niet meer eerst op de planning staan voor de uitrol van de digitale meter. Het zal dus voortaan van je gemeente en straat afhangen wanneer een digitale meter bij jou zal worden geplaatst. Tenslotte heeft de Vlaamse regering ook aangegeven dat eigenaars van zonnepanelen de plaatsing van een digitale meter kunnen uitstellen tot 2025. Dit geldt enkel als je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn en als ze geplaatst zijn voor 1 januari 2021. Opgelet, op 4 maart 2021 heeft de VREG dit uitstellen tot 2025 in vraag gesteld. We volgen uiteraard van nabij op hoe dit verder evolueert en zullen je op deze pagina op de hoogte houden van zodra er meer info beschikbaar is.

Fluvius en de Vlaamse Overheid hebben als doel dat alle Vlaamse woningen voor eind 2029 zijn voorzien van een digitale meter. Voor de meeste mensen met zonnepanelen geeft dus nog iets bijkomende tijd dat zij van de het systeem van terugdraaiende teller kunnen genieten.

Je kan via de website van Fluvius zelf bekijken wanneer de plaatsing van een digital meter in je buurt is voorzien. Je hebt de EAN-code van je huidige elektriciteitsmeter nodig om de planning te bekijken.