Klimaatakkoord in Vlaanderen: Heeft je cv-ketel op gas nog toekomst?

De nieuwe Vlaamse klimaatmaatregelen roepen veel vragen op over de toekomst van gasverwarming. Is het einde verhaal voor cv-ketels op gas? Zeker niet! Een gasketel blijft een voordelige en duurzame keuze, die zelfs een sleutelrol speelt in de energietransitie.
Paul D.
16/12/2021 |

Je hebt er beslist al over gehoord of gelezen: de Vlaamse regering heeft een klimaatakkoord bereikt. Daarin staan een aantal maatregelen die het klimaatbeleid van het Vlaamse Gewest versterken. Het is in de eerste plaats het doel om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% te verminderen, terwijl eerder maar 35% was afgesproken. Dat is goed nieuws, omdat het ons helpt de toekomst koolstofneutraal te maken. De maatregelen zullen concrete gevolgen hebben voor veel sectoren (landbouw, industrie, elektrische auto’s, enz.). Ook voor onze woningen is dat het geval. Het akkoord bevat immers verplichtingen voor verwarming en energieverbruik bij renovatie of nieuwbouw.

Zat je ook met een aantal vragen toen je de aankondiging van de nieuwe klimaatambitie van Vlaanderen hoorde? Moet je bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel installeren? Welk verwarmingssysteem is het beste voor jouw woning? Heb je iets aan een warmtepomp? We overlopen de mogelijkheden en maken alles helder!

Wat zegt het Vlaamse klimaatakkoord over woningen?

Voor meer houvast bekijken we eerst de plannen voor de volgende jaren van de Vlaamse regering voor woongebouwen.

Renovatie

Als je vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt (met EPC-label E of F), dan krijg je vijf jaar de tijd om werken uit te voeren die de energieprestaties van het gebouw verbeteren (tot EPC-label D). Dat kan bijvoorbeeld door je woning te isoleren of door zonnepanelen te installeren. De overheid helpt je daarbij met premies en renteloze leningen, die kunnen oplopen tot 20 000 euro.

Nieuwbouw

Vanaf 2023 moet elke nieuwbouw worden verwarmd met een hybride warmtepomp, dus een systeem dat gedeeltelijk op gas en gedeeltelijk op elektriciteit functioneert. Drie jaar later, in 2026, mag geen enkele nieuwe woning nog op het aardgasnet worden aangesloten.

Gasketel: einde verhaal of nog toekomst?

Dat de invoering van nieuwe maatregelen in Vlaanderen allerlei vragen bij je oproept, is heel begrijpelijk.

Ik overweeg om mijn oude mazoutketel te vervangen, is dat een goed idee?

Ja, want de nieuwe maatregelen hebben vooral betrekking op nieuw gebouwde woningen. Als je cv-ketel dus al wat ouder is en zeker als hij je woning meer dan 15 jaar verwarmt, is het belangrijk om hem te vervangen door een recenter model. Dat is immers veel energie-efficiënter en het risico op defecten is veel kleiner. Je beslissing uitstellen heeft dus geen zin! Als je nog langer wacht, zal je energieverbruik geleidelijk stijgen. Dat voel je in je portefeuille en het is schadelijk voor het milieu.

Wil je van stookolie overstappen op aardgas? Volg dan onze tips en schakel vlot over in 3 stappen!

Ik raak de draad kwijt … welk verwarmingssysteem kies ik om mijn oude stookolieketel te vervangen?

In de huidige context is de gascondensatieketel ongetwijfeld je beste keuze. Je zet dan een duurzame en voordelige stap, want je bespaart tot 30% in vergelijking met stookolie of een verouderde gasketel. Terwijl je comfort onveranderd blijft! Je beperkt bovendien je investering en al na een tiental jaren heb je de installatie terugverdiend. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat vrijwel de helft van alle Belgen (47%) momenteel overtuigd is van de voordelen van gasverwarming.

 

Iedereen heeft het over warmtepompen, is dat verwarmingssysteem ook voor mij ideaal?

Dat hangt ervan af! Hoewel het een milieuvriendelijk systeem is, moet je goed alle voor- en nadelen van een warmtepomp in jouw specifieke situatie op een rijtje zetten. Een warmtepomp is immers niet voor elke woning geschikt, zeker niet als ze onvoldoende geïsoleerd is. Hou onder andere rekening met de volgende factoren:

  • het isolatiepeil van je woning,
  • de energiebronnen die in de buurt van je woning beschikbaar zijn,
  • het type installatie en het vereiste thermisch vermogen,
  • het type van de bestaande radiatoren en de beschikbare ruimte,
  • vergunningen voor buitenunits,
  • enz.

Je moet dus eerst je situatie en behoeften grondig analyseren en je hebt een aanzienlijk budget nodig. Een warmtepomp is in aankoop immers 50 tot 100% duurder dan een stookolie- of gasketel en als het om een geothermische warmtepomp gaat, is ze nog duurder.

Moet ik dan een hybride systeem aanschaffen, zoals in het klimaatakkoord wordt gesuggereerd?

Ook dat is niet zeker! Vergeet niet dat de maatregelen die hybride modellen aanbevelen, vooral voor nieuwbouw zijn bedoeld. Zoals reeds uitgelegd, blijven gascondensatieketels het voordeligste, zowel voor je portefeuille als voor de planeet. En ten slotte heb je zeker gemerkt dat de energieprijzen momenteel sterk stijgen. In zo’n situatie zou je hybride toestel vooral het aardgasgedeelte van het systeem inschakelen, zonder veel voordeel te halen uit het warmtepompgedeelte. De extra kosten van je hybride warmtepomp zou je er dus onmogelijk kunnen uithalen.

Maar het verhaal verandert als je zonnepanelen op je dak hebt liggen waarmee je zelf elektriciteit opwekt. Dan kan een hybride warmtepomp een goed idee zijn, want je verbruikt dan minder gas.

Zit je nog met vragen? Wij volgen de evolutie op de voet en geven je graag advies om de keuze te maken die voor jou het beste is.