9 functies die van boxx een superslimme thermostaat maken

Wat maakt boxx, de slimme thermostaat van ENGIE, dan zo slim? Minstens negen functies bewijzen dat hij anders is en in bepaalde opzichten ook intelligenter dan sommige van zijn concurrenten.
Sébastien V.
21/12/2018 |

Meer comfort en gegarandeerd mooie besparingen zijn maar twee van de belangrijke pluspunten van boxx. We vergeleken boxx bovendien met 4 andere geconnecteerde thermostaten. Ontdek de resultaten op Slimme thermostaten vergelijken: kies de juiste met onze gids.

1. Thermostaat boxx maakt zelf slimme keuzes

boxx vervangt in een handomdraai elke andere thermostaat die al in een woning aanwezig is. Zijn grootste troef: boxx is in staat om zelf slimme keuzes te maken. Zo leert deze thermostaat hoe snel je woning opwarmt en afkoelt en beslist dan zelf wanneer hij de verwarming moet in- en uitschakelen. Resultaat: met boxx verwarm je je woning nooit als dat niet nodig is en bespaar je tot 10% op je energiefactuur!

2. boxx is eenvoudig te programmeren

boxx bedien je via het touchscreen of een app voor je smartphone of tablet. Programmeren gaat heel intuïtief en eenvoudig. Je hoeft alleen maar je voorkeurstanden in te voeren en met één druk op een knop te bevestigen. Vervolgens kan je natuurlijk altijd de temperatuur wat bijregelen met de toetsen plus en min.

3. boxx bedien je vanop afstand

Met de app bestuur je boxx volledig op afstand, waar je ook bent. Dat is handig! Stel: je bent thuis vertrokken, maar bent vergeten de verwarming te verlagen. Dan laat je de temperatuur in huis met een paar graden zakken via de app van boxx. Of je komt thuis van je werk of van een weekendje weg: net vóór je vertrekt, verhoog je de temperatuur en is het behaaglijk warm als je thuiskomt. De app biedt je totale controle, ook over je geconnecteerde lampen van het type Philips Hue en je slimme stekkers (zie hieronder).

4. Met boxx heb je je stroom-, aardgas- en waterverbruik helemaal zelf in de hand.

boxx is de enige slimme thermostaat op de markt die je live een overzicht geeft van je stroom-, aardgas- en waterverbruik. Je ziet niet alleen op elk moment hoeveel je verbruikt, maar ook hoeveel dat verbruik je per dag en per maand kost … uitgedrukt in euro.

Aan de hand van een gedetailleerd overzicht kan je zelfs opsporen wat je verbruik beïnvloedt en je inspanningen om energie te besparen, verfijnen: je ziet meteen welke apparaten energie verslinden, hoe hoog het sluipverbruik ligt en hoeveel water je verbruikt.

Nieuw: boxx volgt nu ook je waterverbruik op! Je ziet in real time wat je verbruikt en je krijgt een gedetailleerd overzicht op basis van de watermeter in m3 en in liter dankzij een sensor op de meter. Wil je daarvan gebruik maken, dan moet je enkel je bestaande boxx upgraden. Wie nog geen boxx had, geniet automatisch deze nieuwe dienst, want die is inbegrepen in de nieuwe versie en in het energiecontract UP van ENGIE.

5. boxx stuurt je een e-mail om je maandelijkse voorschot aan te passen en onaangename verrassingen te vermijden

Je krijgt proactief een e-mail als boxx denkt dat je voorschot niet meer aansluit bij je reële verbruik. In 2 muisklikken kun je je voorschot aanpassen naargelang van de ontvangen aanbeveling. Uiteraard kies je zelf of je het voorstel aanvaardt of weigert! Het werkt op basis van de onafgebroken verbruiksmetingen van boxx.

6. boxx waarschuwt je bij afwijkend verbruik

Als je verbruik hoger ligt dan verwacht, dan waarschuwt boxx je. Hoe doet de slimme thermostaat dat? Door je reële verbruik van elektriciteit en aardgas te vergelijken met ramingen door ENGIE. Op het scherm “Status verbruik” toont boxx een “duimpje omhoog” als je verbruik de goede kant op gaat en een uitroepteken als het nog beter kan. En je krijgt gedetailleerde informatie over je elektriciteit- en gasverbruik.

Maar boxx vertelt je ook of je huishoudtoestellen wel energie-efficiënt zijn. Via de boxx-app kun je nu ook het verbruik bekijken van 4 elektrische toestellen: je koelkast/diepvriezer, je wasmachine, je droogkast en je vaatwasser.

boxx vergelijkt je verbruik met dat van een energie-efficiënt toestel. Is jouw toestel niet zuinig? Dan stelt de app je enkele vragen aan de hand waarvan je de oorzaak van het inefficiënte verbruik kunt vaststellen. Je krijgt ook meteen tips om je verbruik te verbeteren.

7. boxx spoort waterlekken op en waarschuwt je

Waterlekken liggen vaak aan de basis van waterschade in huis en van nodeloze verspilling van het gezinsbudget. boxx leert je waterverbruikgewoontes kennen, spoort dagelijks afwijkingen op en wanneer hij een mogelijk lek vaststelt, groot of klein, krijg jij een e-mail of een sms. Heb je een UP-contract met boxx-technologie? Dan kun je zonder bijkomende kosten de hulp inroepen van een professional om het lek te dichten (tot 650 € per interventie met een maximum van 150 € voor wisselstukken, en indien nodig komt de loodgieter zelfs verschillende keren terug). Zo slaap jij op beide oren.

En boxx biedt je nog een leuk extraatje: je weet of je meer of minder hebt verbruikt dan andere gezinnen!

8. boxx houdt je zonnepanelen in de gaten

Dankzij de boxx-module voor zonnepanelen volg je de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen in realtime op en krijg je informatie over de opbrengst en het rendement ervan. Bijvoorbeeld of ze al dan niet naar verwachting presteren. Met boxx weet je ook precies hoeveel elektriciteit je rechtstreeks verbruikt en hoeveel je injecteert in het netwerk. Produceren ze minder elektriciteit dan verwacht? Dan krijg je tips om dit te verbeteren.

9. boxx doet ook dienst als weerstation

Gaat het vandaag regenen? Wordt het volgend weekend mooi weer aan zee? Dankzij het ingebouwde weerstation vind je het antwoord op boxx. Je kan zelfs de weersverwachtingen voor de hele week bekijken!

2 manieren om boxx aan te schaffen

Overtuigd van de troeven van boxx? boxx kun je op twee manieren aanschaffen: ofwel kies je uitsluitend voor boxx, ofwel ga je voor een voordelig energiecontract waarin boxx met alle bijbehorende diensten is inbegrepen.