Overheidsmaatregelen: wat betekent dit voor jou?

Onlangs heeft de overheid 3 maatregelen bekendgemaakt om de energiefactuur te verlichten. Welke zijn deze maatregelen?

 1. Tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6%
 2. Eenmalige verwarmingspremie van 100€
 3. Verlenging tijdelijk sociaal tarief nav Corona

 

TIJDELIJKE VERLAGING VAN DE BTW OP ELEKTRICITEIT

Vanaf 1 maart 2022 wordt de btw op de elektriciteit verlaagd van 21% naar 6%. De maatregel geldt tot en met eind juni. Alle residentiële klanten hebben recht op dat verlaagd btw-tarief.

 

Vanaf wanneer en hoe wordt dit toegepast op je factuur?

 • Je voorschotfacturen
  Op alle voorschotfacturen tussen 1 april en 30 juni 2022 zal het btw-tarief van 6% toegepast worden op elektriciteit. Je hoeft hiervoor niks te doen, dit gebeurt automatisch. Je voorschotfacturen van april tot en met juni zullen dus lager zijn. Vanaf 1 juli zal opnieuw 21% worden toegepast op je voorschotfactuur.

  Opgelet! In maart 2022 zal het verlaagd tarief nog niet toegepast worden op de voorschotfacturen. Dit zal verrekend worden op je eerstkomende jaarafrekening.
 • Je jaarafrekening
  Op de jaarafrekening (of op een slotfactuur) zal het btw-percentage toegepast worden dat overeenstemt met de periode waarin de elektriciteit verbruikt wordt.
  • Op het elektriciteitsverbruik tussen 1 maart 2022 en 30 juni 2022 geldt het verlaagd btw-tarief van 6%.
  • Op het elektriciteitsverbruik vóór 1 maart 2022 en na 30 juni 2022 geldt 21% btw.

 

Hoe wordt het elektriciteitsverbruik tussen 1 maart en 30 juni bepaald?

Dit gebeurt op basis van je jaarverbruik en een standaard verbruiksprofiel. Dit verbruiksprofiel is vooraf vastgelegd en is hetzelfde voor alle leveranciers.

Enkel als je een digitale meter hebt én gekozen hebt voor een maandelijkse afrekening van je verbruik, zal gebruik worden gemaakt van de maandelijkse meterstanden voor de toepassing van de btw.


EENMALIGE VERWARMINGSPREMIE VAN 100 EURO

Naast de verlaging van de btw op elektriciteit kent de regering ook een verwarmingspremie van 100€ toe aan elk gezin. De betaling van die premie zal via de elektriciteitsfactuur verlopen. Voor de terugbetaling zal je zelf opnieuw niks hoeven te doen. Je zal het bedrag automatisch ontvangen.

We wachten momenteel echter op de richtlijnen van de regering om de terugbetaling te kunnen doen. We kunnen je dus momenteel ook niet meer info verschaffen. Zodra we meer concrete informatie hebben, zullen we deze hier publiceren.

 

SOCIAAL TARIEF

Het tijdelijk sociaal tarief n.a.v. Corona werd verlengd tot eind juni 2022. Meer informatie kan je hier vinden

Veelgestelde vragen